Valencianen verliezen eerste gedeelte van citrusseizoen € 163 mln

De citrussector van de Valenciaanse Coöperatie van Telers (AVA-ASAJA) heeft afgelopen woensdagmiddag tijdens een bijeenkomst besloten om te beginnen met de voorbereiding van protestacties. Het doel van deze acties is het eisen van maatregelen in verband met "de erbarmelijke situatie waarin het citrusseizoen zich op dit moment vindt met betrekking tot de inkomsten van citrustelers".

Volgens een onderzoek van de technische diensten van de coöperatie zijn de resultaten van het eerste deel van het citrusseizoen rampzalig voor Valenciaanse citrustelers. Tot nu toe is er sprake van verliezen van meer dan 163 miljoen euro.

Zoals gespecificeerd wordt in de tabel hieronder, bedragen de verliezen ten gevolge van de laatste stortbui meer dan 91 miljoen euro. Daar komen de verminderde inkomsten als gevolg van een daling in de prijsnoteringen bij: goed voor een verlies ter waarde van 52 miljoen euro. Ten slotte heeft de citrus die vanwege het gebrek aan vraag niet geoogst is een waarde van 20 miljoen euro.

De partners van AVA-ASAJA die de grote bijeenkomst van woensdag bijwoonden, spraken hun verontwaardiging en wanhoop uit over de situatie van dit jaar. Ook waren ze van mening dat het nodig was om actie te ondernemen en een beroep te doen op de regering, met name die van Valencia. De overheid zou concrete toezeggingen moeten doen die helpen in het bijsturen van dit citrusseizoen.

In verband met de ernst van de situatie en met als doel om krachten te verenigen, gaat AVA-ASAJA contact opnemen met de andere landbouworganisaties en vertegenwoordigende instanties van de citrussector. Dit om hun bereidheid te peilen in het opzetten van een gemeenschappelijk front om de eisen te verenigen en de protesten gezamenlijk te organiseren.

Ook zal de coöperatie zich richten tot de regering van Valencia (la Generalitat) en de minister van Landbouw, Elena Cebrián, en de president, Ximo Puig, vragen om hun maximale betrokkenheid in het zoeken naar oplossingen. Dit vooral met het oog op de voor volgende week geplande bijeenkomst van functionarissen van het Ministerie en vertegenwoordigers van de citrussector, met als doel om de situatie van het seizoen te analyseren.

"Tot op heden heeft de Generalitat helemaal niet naar ons geluisterd", zegt Cristóbal Aguado, directeur van AVA-ASAJA. "We vroegen haar medewerking in het terughalen van de versmarkt van zo'n 200.000 ton citrus met kleine maten, met als doel om de markt nieuw leven in te blazen, maar er kwam geen antwoord. We zijn teleurgesteld, want de regering zou niet de andere kant op moeten kijken op het moment dat de citrustelers diep in de ellende zitten. Sommige van de door ons geëiste maatregelen vallen onder de bevoegdheid van de nationale regering, maar het Valenciaanse Ministerie van Landbouw moet deze verzoeken indienen en het initiatief nemen".

De directeur van de landbouworganisatie is erg kritisch over de rol die de verwerkende sector speelt, vanwege de prijzen die deze betaalt aan de telers. Aguado: "Deze sector profiteert duidelijk van de huidige situatie, want de internationale prijzen voor sap liggen hoog. De houding van de spelers in deze sector is onethisch en we zouden als telers de oogst die we niet vers af kunnen zetten beter kunnen vernietigen, in plaats van deze cadeau te doen aan hen".

 

Verliezen in de Valenciaanse citrusteelt tot nu toe (in tonnen en euro's):


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.