Areaal zachtfruit Huelva 2,8% uitgebreid

De plantfase van zachtfruit in de provincie Huelva is onlangs voltooid. In totaal is er in deze Spaanse provincie 11.464 hectare aan zachtfruit geplant voor het seizoen 2018/2019. Dat betekent een groei van 2,8 % ten opzichte van de 11.145 hectare van vorig jaar.

De Coöperatie van Telers en Exporteurs van Aardbei in Huelva, Freshuelva, deelde mee dat het aardbei-areaal heel licht gegroeid is: met 3,5%. Het nam toe van de 5.890 hectare van het afgelopen seizoen tot de 6.095 hectare van het huidige.

Voor blauwe bessen is er sprake van een gestage groei: het areaal in Huelva is toegenomen van 2.858 tot 3.059 hectare (+7%). Het gaat om een struik waarvan de fruitopbrengst vanaf het derde jaar begint, dus niet alle planten zullen al fruit leveren dit seizoen.

De landbouworganisatie heeft geconstateerd dat blauwe bessen en aardbeien meer aanwezig zijn aan de westelijke kust van Huelva met vroege rassen, die in de eerste maanden van het jaar fruit leveren.

Voor het frambozenareaal is er sprake van een daling: van 2.212 hectare in het vorige seizoen tot 2.150 hectare in het huidige (-3%). Frambozen zijn vooral aanwezig in het westen van de provincie.

Aan bramen is er 20 hectare meer geplant dan vorig jaar, waarmee de 160 hectare van twee jaar geleden weer bereikt wordt. 

Volgens Freshuelva laten deze cijfers zien dat de in voorgaande seizoenen ingezette diversificering van de gewassen geconsolideerd is. Op deze manier wordt de aanwezigheid op de markt van zachtfruit uit Huelva gedurende bijna negen maanden per jaar gegarandeerd.

Het is het einde van een plantfase die gekenmerkt werd door de regens die volgden op de aanplant. Deze regenval heeft onherstelbare schade veroorzaakt aan aardbeienplanten op zo'n 90 hectare in het westelijke kustgebied. Volgens de eerste ramingen van Agroseguros bedragen de door de hevige stormen veroorzaakte verliezen meer dan 300.000 euro.

Blokkades in Frankrijk

Freshuelva heeft zijn bezorgdheid geuit vanwege de vertragingen en moeilijkheden in de export van met name frambozen als gevolg van de wegversperringen in Frankrijk uit protest voor de belastingverhoging. Via Fepex heeft de organisatie hier een bericht over doorgegeven aan de Spaanse en Europese autoriteiten.

Hoewel deze tijd van het jaar niet de belangrijkste afzetperiode van zachtfruit uit Huelva is, heeft deze situatie wel zeer negatieve gevolgen voor de frambozenexport van de herfstmaanden. Het is echt problematisch om aan te komen op de plaatsen van bestemming en bovendien worden er bestellingen geannuleerd. Dit veroorzaakt verliezen voor de exporteurs in Huelva.

Freshuelva vertrouwt erop dat deze situatie zo snel mogelijk wordt opgelost. Als dat niet het geval is, zouden de gevolgen zeer ernstig kunnen zijn aangezien de doorgang door Frankrijk onvermijdelijk is voor het vervoer van het zachtfruit uit Huelva.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven