Christian Strydom, Pitto

"Wij geloven dat Zuid-Afrikaanse druiven nog steeds dat beetje extra hebben"

Christian Strydom, inkoop- en marketingmanager bij Pitto, grapt dat hij op zoek is naar een dikke trui omdat het kwik in Kakamas deze week naar - 10°C daalde maar hij er geen heeft. De lage temperaturen in de Noordkaap zijn de kleuring van het fruit echter wel ten goede gekomen. 

Pitto, teler en exporteur van druiven met vestigingen in Orange River en Olifants River, is klaar voor de start volgende week. Het bedrijf heeft de eerste containers Early Sweet al verladen, de meeste naar Europa maar ook een aantal naar het Midden-Oosten en Canada. 

Hij is tevreden over de pitloze Prime druiven. "Gisteren zijn we begonnen met de pluk op percelen waarvan we weten dat het niet onze beste zijn. We hadden een aantal Chinese afnemers op bezoek in het pakstation die ze graag wilden kopen. We hebben dus goede vooruitzichten als we de druiven van onze beste percelen voor hen mogen plukken en verpakken. De druiven zien er geweldig uit. Ik moet eerlijk zeggen dat het de beste druiven zijn die ik tot nu toe heb gezien."

Schapruimte is de focus voor de toekomst
“We zijn een beetje ongerust over de invloed van Amerika op de Canadese markt. We zien dat de druivenmarkt flink onder druk staat en niet alleen daar. Vandaar dat we ons voor de toekomst richten op schapruimte. We zullen niet veel zaken op de open markt doen omdat dit erg risicovol is. In 50% van de gevallen krijgt men niet eens de vraagprijs."

“Iedereen streeft ernaar klanten te hebben en het is prettig om te weten dat jouw fruit naar een specifieke bestemming gaat."

"Iedereen is het erover eens dat de Europese markt voller zal zijn dan normaal," vervolgt hij. "We rekenen dan ook niet op de geweldige prijzen van voorgaande seizoenen maar we verwachten ook geen domper. We weten dat andere producerende landen in Zuid-Amerika onze prijzen mede zullen bepalen en dat is een reden tot zorg. Toch geloven we dat Zuid-Afrikaanse druiven nog altijd net dat beetje extra hebben."

Middellate rode rassen 5 tot 8 later
Wat betreft de vertraging van het seizoen in Orange River merkt hij op dat het koele weer na de bloeiperiode de ontwikkeling van met name de middellate rode rassen heeft vertraagd. Alleen Flame, Tawny en Ralli zullen zo'n vijf tot acht dagen later geplukt worden. Het is nog te vroeg om iets over het ras Crimson te zeggen, dat nu nog niet op kleur is gekomen.

Christian merkt op dat er ook in Olifants River koeler weer voorspeld wordt en dat is gunstig voor de kleuring van Flame en Starlight. "De rassen Midnight Beauty en Flame Seedless op ons bedrijf in Trawat zien er dit jaar uitmuntend uit," aldus Christian. 

 

Voor meer informatie:
Christian Strydom
Pitto
Tel: +27 54 431 0302
Email: export@pitto.co.za
https://www.pitto.co.za

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven