Telers trotseren sneeuw en modder om knolrapen te oogsten

Telers in Michigan hebben vorige week de sneeuwstorm 'Bruce' getrotseerd om hun knolrapen te oogsten. Ondanks een sneeuwdek van 15 cm haalden zij de resterende knolrapen van het land voordat de kou dit onmogelijk zou maken. 

"In Michigan hebben we maandag nog geoogst en dat is bijzonder want er lag een dikke laag sneeuw," vertelt Jordan Bremer van Victory Farms in Hudsonville. Hij voegt eraan toe dat dit normaal is in dit jaargetijde en dat sommige rapen in de grond blijven. "De grond zal waarschijnlijk bevriezen en dan kunnen we pas verder met de oogst als de dooi weer inzet," legt hij uit. "Wat in de grond blijft tot aan het voorjaar zal niet geoogst kunnen worden omdat de vorst de groente beschadigt."

Aanvoer en markt stabiel
Michigan heeft over het algemeen goed en bestendig weer gehad sinds de zomermaanden en dat is gunstig geweest voor veel van de knolgewassen die in de staat geteeld worden. Dit geldt ook voor knolraap, waarvan de aanvoer goed is nu de vraag weer aantrekt in de aanloop naar de feestdagen. In de wintermaanden is de vraag doorgaans altijd al hoger. 

"De aanvoer van knolraap is gemiddeld en we hebben nog geen zeer lage of hoge productie meegemaakt," merkt Bremer op. "In de winter is de vraag groter omdat meer mensen de groente consumeren. Gedurende Thanksgiving en Kerst zien we ook een sterkere vraag. Het merendeel van onze knolrapen wordt verkocht in bulkzakken van 11 kilo."

Natte oogst na droge zomer voor telers in Quebec 
In Quebec moesten telers natte omstandigheden doorstaan tijdens het oogsten van hun knolrapen. De zomer verliep daarentegen erg droog en als gevolg hiervan zijn de maten wat kleiner dan gemiddeld. De kwaliteit is echter goed.

"We zijn klaar met onze oogst en plaatsen onze knolrapen nu in bewaring," legt Guillaume Henri van G.N.C. Farms uit. "We hadden een erg droge zomer en hierdoor zijn de maten kleiner maar de kwaliteit is over het algemeen goed. Vanwege de natte omstandigheden verliep het oogsten moeizaam maar de regen had geen verder gevolgen voor de gewassen."

Henri voegt eraan toe dat de markt goed is en dat zorgt voor een prima start van het bewaarseizoen. "De gewassen zijn in prima conditie voor de bewaring," vertelt hij. "Het volume is redelijk normaal maar er is zeker geen sprake van overvloed. We zien nu al dat de markt goed is en deze zal de komende maanden alleen maar beter worden."

Koolraap een succes
G.N.C. Farms levert zowel knolraap als koolraap en van de laatste categorie heeft het bedrijf een grotere beschikbaarheid. Volgens Henri is het anders zaken doen met retailers in Quebec dan met die in de Verenigde Staten omdat het bedrijf haar producten niet van een waslaag voorziet.

"Koolrapen zijn groter en doorgaans geel van kleur," legt hij uit. "Op ons bedrijf passen we geen waslaag toe zoals dit in de Verenigde Staten wel gebruikelijk is. Men doet dit omdat het de houdbaarheid van de groente zou verlengen. Wij zijn echter van mening dat de groente er alleen gewassen verser en natuurlijker uitziet dan een gecoat exemplaar!"

"Nog iets wat we hier in Quebec anders doen is dat we de kleinere exemplaren in zakken van 2,3 kilo leveren," vervolgt Henri. "We leveren deze in het oosten van Canada waar ze een groot succes zijn."

 

Voor meer informatie:
Jordan Bremer
Victory Farms Sales, LLC
Tel: +1 (616) 669-7695
jordanrbremer@gmail.com

Guillaume Henri
Les Fermes G.N.C. Inc.
Tel: +1 (450) 439-3523
guillaume.henri@gncfarms.com
www.gncfarms.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.