Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Interpom-Primeurs te Kortrijk

Nu ook Waalse versie van het Convenant Robuuste Aardappelrassen getekend

Op dinsdag 27 november werd op de Interpom-Primeurs beurs te Kortrijk, het “convenant robuuste aardappelrassen” ondertekend, door 37 partners uit de biologische aardappelketen uit Wallonië, Vlaanderen en Nederland. Onder de meer dan 65 aanwezigen was ook de Waalse minister van landbouw René Collin, die het convenant mede heeft ondertekend.

In opvolging van eerdere initiatieven in Nederland (augustus 2017, door Bionext) en Vlaanderen (juni 2018, door Bioforum) kwamen nu de partners uit de Waalse biologische aardappelketen bij elkaar, om het gebruik en de ontwikkeling van robuuste aardappelrassen te stimuleren.

Het doel is dat tegen het jaar 2021, 100% robuuste rassen worden gebruikt in de biologische aardappelketen. Dat wil zeggen, rassen die resistent of zeer tolerant zijn voor de aardappelziekte (Phytopthora infestans). En zodoende misoogsten door de aardappelziekte, zoals die in 2016 weer heftig toe sloeg, te voorkomen en tegelijkertijd het gebruik van koper in de biologische aardappelteelt te verminderen.

De ondertekenaars zijn enerzijds de telers, aardappel kweekbedrijven, boerenkwekers, verpakkers, verwerkers, handel en retail, en anderzijds onderzoekers, landbouwadviseurs en sectororganisaties uit de (biologische) landbouw.

De ondertekening van het convenant, versterkt door de aanwezigheid van de Waalse minister van landbouw Réne Collin, een groot promotor van de biologische landbouw, werd voorafgegaan door 3 sprekers. Alice Soete, van het onderzoeksinstituut CRA-W presenteerde haar werk omtrent rasontwikkeling, Edouard Vermersch van Desmaizières (Agrico France) gaf een uiteenzetting over de genetische achtergrond van phytopthora (aardappelziekte) resistentie en Alex van Hootegem, een biologische teler uit Zeeland, kwam zijn ervaring met de kopervrije aardappelteelt en robuuste rassen delen.

Verschillende deelnemers herhaalden het belang van vergelijkende rassenproeven waarbij het steeds groeiende assortiment aan beschikbare robuuste rassen onder biologische teeltomstandigheden worden getest en gedemonstreerd, idealiter door een onderzoeksinstituut dat dicht bij de boeren staat, zoals in Wallonië het CRA-W, C.A.R.A.H. of CPL-Végémar.

Verschillende deelnemers die het convenant nog niet getekend hebben, zoals enkele partijen uit de grootdistributie en enkele kweekbedrijven, zullen in de weken of maanden die volgen benaderd worden en de mogelijkheid krijgen het convenant alsnog te ondertekenen. Het gerucht gaat ook dat in Frankrijk en Duitsland interesse is om een zelfde initiatief op te pakken. De hoop is dat, zoals dat in Nederland het geval was, het convenant de evoluties in de Belgische biologische aardappelsector zal dynamiseren en versnellen en de samenwerkingen zal vergemakkelijken.

Al met al was het een feestelijke start voor een belangrijke interregionale en internationale samenwerking doorheen de hele biologische aardappelketen!

Publicatiedatum: