Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Moestuin op kinderdagverblijf en peuterspeelzaal kan kinderen stimuleren om groenten te eten

Hoewel het educatieve programma Smakelijke Moestuinen niet direct leidt tot een verhoogde groentenconsumptie door kinderen, blijkt uit de resultaten uit de procesevaluatie wel dat het een positieve invloed kan hebben op het bevorderen van de groentenconsumptie. Dat staat in het rapport 'Impact van de Smakelijke Moestuinen' van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De onderzoekers stellen vast dat er veel voordelen zitten aan deelname aan Smakelijke Moestuinen: Het verzorgen en zien groeien van groenten, het oogsten en daarna eten van de groenten stimuleert kinderen om groenten te eten. Veel kinderen, die eerst de groenten niet wilden proeven, deden dit vaak toch wel als ze zagen dat een ander kind of de juf de groenten ook at. Dit is precies het doel van de interventie: meer kinderen die verschillende groenten proberen.

Niet alleen de kinderen en pedagogisch medewerkers zijn enthousiast, ook de ouders zijn positief. Over de bijgeleverde toolbox is men erg tevreden, vooral het 'groente-proefdiploma' is zeer populair. Bij bijna alle onderzochte locaties kwamen er uiteindelijk eetbare groenten uit de moestuin. Er mislukt weleens een plantje, maar dit wordt ook gezien als logisch en educatief onderdeel van een natuurlijk proces.

Het programma Smakelijke Moestuinen is een initiatief van BuurtLAB, Jong Leren Eten (JLE), Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en Nutricia en heeft als doel om jonge kinderen meer in aanraking te laten komen met groenten. De partijen zijn nu bezig om de interventie op te laten nemen in de I-database van Centrum Gezond Leven. Vanwege het succes slaan de 4 partijen in 2019 opnieuw de handen ineen om groenten eten te stimuleren bij jonge kinderen. JLE en JOGG bieden in 2019 weer een cofinanciering aan van het educatiepakket. Tot 31 januari 2019 kunnen nog een aantal kinderopvanglocaties Smakelijke Moestuinen tegen een gereduceerd tarief aanvragen.

Zie voor meer informatie het rapport Impact van de “Smakelijke Moestuinen” op de attitude ten opzichte van groenten op kinderdagverblijven: effecten en procesevaluatie op de site van JOGG.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.