China: seizoen voor roosappelen begint met klein aanbod

In de Chinese regio Hainan is het nieuwe seizoen voor Black Diamond-appelen begonnen. "Op dit moment plukken we ongeveer twee keer per week en is het aanbod nog beperkt. Vanaf december zullen we elke dag appelen kunnen plukken. De opbrengst zal dan geleidelijk aan toenemen. De seizoenspiek vindt plaats tussen april en juni van 2019," aldus de vertegenwoordiger van een coöperatie van AGF-telers.

"In de Chinese markt zelf komt de concurrentie alleen van Taiwan en andere regio's in China. Fruit uit Hainan heeft echter twee voordelen. Ten eerste is met betrekking tot dit fruit een jaarrond aanbod mogelijk. De appelen uit Taiwan kunnen slechts twee keer per week aan de Chinese markt worden geleverd. Ten tweede is er een logistiek voordeel. De appelen uit Hainan kunnen de consument sneller bereiken en zijn daardoor verser."

"Ondanks dat is er nog steeds een bepaald marktvoordeel voor Taiwanese appelen. De prijs voor de appelen uit Taiwan ligt soms nog lager dan bij die uit Hainan. Ook zijn de Taiwanese teeltmethodes technologisch gezien meer geavanceerd. Daarnaast loopt Taiwan voor op de ontwikkeling van nieuwe rassen. Nieuwe rassen in Hainan moeten op dit moment nog steeds worden geïmporteerd vanuit Taiwan."

"Onze organisatie is een combinatie van een coöperatie en boomgaarden in eigen beheer. We hebben een areaal van 900 hectare voor de teelt van roosappelen in Hainan. Onze eigen boomgaarden beslaan een areaal van 92 hectare, terwijl de rest door middel van de coöperatie wordt gebruikt. In heel Hainan staat het areaal voor de teelt van roosappelen nu op ongeveer 1.300 hectare. De opbrengst is relatief stabiel, zonder dat deze echt wisselt." 

"Qua omzetkanalen gebruiken we voornamelijk supermarkten. De hoeveelheid hiervan is toegenomen. Een verschil in dit jaar is dat inkoopallianties ook roosappelen in zijn gaan slaan. De omzet hiervan is zeer goed. Om beter aan de vraag op de markt tegemoet te komen willen we in 2019 ons aanbod uitbreiden en binnen dit specifieke kanaal meer uit gaan breiden."

Wu Bin (Rain)
Mykio Fruit and Vegetable Production and Marketing Farmers Professional Cooperative
Company website: http://www.mykio.net
Contact number: +86 158 2192 1811
Email: holiday.famer@foxmail.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.