Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Mexico en Costa Rica naar WTO voor beslechting avocado-conflict

Mexico heeft de Wereldhandelsorganisatie (WTO) verzocht om de oprichting van een panel voor het beslechten van het conflict rondom de beperkingen van de import van Mexicaanse avocado in Costa Rica. Dat liet de regering van Costa Rica maandag weten.

Het Ministerie van Buitenlandse Handel van Costa Rica legde uit dat Mexico van mening was dat de mogelijkheden in het stadium van bilateraal overleg uitgeput waren. In deze besprekingen werd er geen overeenkomst bereikt. “Daarom”, zo stelt het Ministerie in een bericht, “heeft Mexico besloten de volgende stap in het proces te zetten".  

"De regering van Costa Rica zal, door het Ministerie van Buitenlandse zaken en in samenwerking met het juridisch adviescentrum van de WTO en de Fytosanitaire Dienst van de Staat, de belangen van het land blijven vertegenwoordigen", vervolgt het bericht.

In mei 2015 besloot Costa Rica de import van Mexicaanse Hass-avocado te verbieden, vanwege het risico op de binnenkomst van de “Sunblotch” avocadoziekte in het land.

Voor de ingang van het verbod was van de 15.000 ton Hass-avocado die jaarlijks wordt geconsumeerd in Costa Rica, 12.000 ton afkomstig uit Mexico. Dat blijkt uit gegevens van de Kamer voor Industrie en Handel van Mexico en Costa Rica (Cicomex). Momenteel importeert Costa Rica fruit uit andere landen, zoals Peru.

Op 8 maart 2017 liet de WTO weten dat Mexico een verzoek had gedaan om overleg met Costa Rica over de opgelegde maatregelen. Mexico is van mening dat deze de import van avocado ten onrechte beperken. Het gaat om maatregelen als controles, inspecties en goedkeuringsprocedures voor de import van het fruit.

Mexico stelt daarnaast dat Costa Rica bepaalde verplichtingen uit de WTO-overeenkomst inzake sanitaire en fytosanitaire vastgestelde maatregelen niet toegepast of erkend heeft in zijn binnenlandse regelgeving.

Het Orgaan voor Geschillenbeslechting van de WTO zal het door Mexico verzochte panel binnenkort oprichten.

 

Bron: Acan / EFE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven