Minister Schouten wil afwijkende groenten en fruit in de winkelschappen

Minister Schouten wil afwijkende groenten en fruit in de winkelschappen, dat laat zij weten in een brief aan de Tweede kamer. "Eind juli werd door een aantal telers de noodklok geluid. Als gevolg van de aanhoudende droogte waren bepaalde pruimen te klein en de kwaliteit van sommige snoeptomaatjes onvoldoende om te worden afgezet aan supermarkten. Deze dreigden verloren te gaan voor menselijke consumptie en de publieke verontwaardiging hierover was groot. Dit heeft een aantal afnemers ertoe aangezet om de leveringsvoorwaarden tijdelijk aan te passen, zodat de afwijkende groenten en fruit toch hun weg konden vinden naar de consument. Ook nu nog worden in het kader van de actie #HeteZomerOogst van ZLTO, AGF-producten die als gevolg van de droogte niet aan de standaardeisen van de supermarkten konden voldoen ‘gered’ voor menselijke consumptie.

De verspilling van kwalitatief goed voedsel is onnodig en schadelijk: het doet geen recht aan de waarde ervan en aan de mensen die het voedsel hebben geproduceerd. Daarom ben ik onder meer met supermarkten, LTO en andere stakeholders in gesprek om te bevorderen dat ook de van nature afwijkende groenten en fruit behouden blijven voor (directe) menselijke consumptie. Met de supermarkten wil ik bijvoorbeeld afspraken maken om meer ruimte te bieden aan dit soort groenten en fruit. Ik informeer u in het voorjaar van 2019 over de voortgang."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.