Gele vestjes: een bedreiging voor de AGF-sector

Na een hectisch weekeind en meer dan een week van demonstraties blijven de gele vestjes bezig met hun actie ondanks flinke verliezen van winkeliers.

Im- en exporteur Frutas Ponche France bevindt zich in Perpignan. Volgens Charles Farran leggen de gele vestjes de handel plat. Men is bang dat het vervoer permanent geblokkeerd zal worden. Momenteel wordt verkeer niet helemaal geblokkeerd, maar gefilterd.

"Mensen zijn bang dat hun goederen niet aan zullen komen. Spanjaarden b.v. stellen veel vragen voor ze verladen." Volgens Charles zijn de verliezen tot nu toe nog niet groot, maar producten beginnen op te raken. "Er is weinig aanbod, maar nog wel steeds vraag."

Veel supermarkten zagen in het weekeinde hun toegang geblokkeerd of gefilterd door de demonstranten. Veel winkels moesten eerder dicht. De directeur van Leclerc ging met de gele vestjes praten, maar daar raakte de situatie erg gespannen van en er was uiteindelijk politie-interventie nodig. (Bron: Vosges Matin).

Grote merken lijden grote verliezen. Die kunnen wel tot 80% oplopen in vergelijking met de cijfers van dezelfde periode vorig jaar. Ze worden zwaar getroffen door de blokkades tijdens Black Friday en in aanloop naar de kerst. "Zaterdag haalden we nauwelijks 40% van ons doel," vertelt een verkoper van Auchan. "We kunnen het niet meer inhalen en dit maakt de weg vrij voor websites." (Bron: Voice of the North) 

Voor voedingsleveranciers zijn de verliezen niet in te halen en veroorzaken ze voedingsverspilling. In Châteaurenard is de Markt van Nationaal Belang niet in staat te leveren. Consequentie: koeling is overvol en goederen bederven. Seizoensgroenten zullen nooit geleverd worden. Voor het bedrijf betekent dit een verlies van 3.000 à 4.000 euro per dag. (Bron: France Info).

In Frankrijk kondigen enkele vertegenwoordigers een Act 3 aan voor het weekend van 1 december. De gele vestjes melden dat ze de blokkades van supermarkten op maandag zullen intensiveren.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven