Zuid-Afrikaanse citrussector beleeft recordseizoen

Ondanks de waterbeperkingen en droogte in de belangrijkste teeltgebieden in Zuid-Afrika beleefde de citrussector dit jaar een uitzonderlijk goed seizoen. Volgens Justin Chadwick, directeur van de Citrus Growers' Association of Southern Africa (CGA), hebben Zuid-Afrikaanse citrusexporteurs nieuwe records gebroken. 

CGA bericht dat er tot dusver 135,6 miljoen dozen van 15 kilo werden verpakt en geëxporteerd. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de eerste raming van maart, die op 131,7 miljoen dozen stond. Er werd een recordaantal easypeelers voor de export verpakt, waarbij het aantal van 13,4 miljoen dozen van vorig jaar werd overtroffen en er uiteindelijk 16,1 miljoen dozen werden geëxporteerd.  

"Er is sinds 2011 een opwaartse trend zichtbaar in de export van easypeelers en de volumes zijn de laatste zeven jaar meer dan verdubbeld," aldus Chadwick.

De export van citroenen bereikte dit jaar ook een nieuw record en overtrof die van vorig jaar met bijna één miljoen dozen. Volgens Chadwick stond de exportraming voor het citroenenseizoen 2018 op 19,9 miljoen dozen.

Het uiteindelijk aantal dozen Valencia's dat werd geëxporteerd bedroeg 54 miljoen en dat is een kleine toename ten opzichte van de 53,8 miljoen verpakte dozen in 2017 en overtreft de eerste raming van 53,9 miljoen dozen met 0,1%. 

Volgens farmersweekly.co.za was er ook voor andere citruscategorieën dit seizoen sprake van een opwaartse trend. Zo bereikte de export van navelsinaasappelen en grapefruit een recordniveau: respectievelijk 26,6 en 1,4 miljoen dozen.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven