Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Thanos Bobos:

“Griekenland heeft liberalere koers nodig”

Tholen – Thanos Bobos, de 70-jarige president van de Griekse coöperatie Argeas, heeft grote toekomstplannen voor het bedrijf. Het assortiment moet breder. Naast sinaasappelen en mandarijnen stapte hij al in de export van aardbeien en watermeloenen. Toch maakt hij zich ook zorgen over de Griekse economie. Een liberalere koers zou beter zijn, zo betoogt hij.

Thanos Bobos (links)

“Voor ons begon het seizoen zes dagen geleden,” vertelt Thanos in week 44. Andere bedrijven in de regio begonnen tien dagen geleden met de citrusoogst. “We verwachten een seizoen dat vergelijkbaar is met vorig jaar in opbrengst,” vervolgt hij. Vorig jaar werd echter een groot deel van de oogst beschadigd door vorst en hagel, waardoor telers het fruit niet oogsten. “Dit jaar hebben we geen problemen en is het weer beter. Daarom verwachten we een betere kwaliteit en dus een beter jaar voor de export.” Thanos schat de totale oogst ruwweg op 300.000 ton.

De grootste afnemers van het fruit zijn de landen op de Balkan en Oost- en Centraal-Europa. “Servië, Slowakije, Kroatië, Hongarije en Polen,” somt Thanos enkele markten op. West-Europa ligt buiten bereik. “De transportkosten vanuit Spanje zijn lager, daarnaast heeft Spanje een grote oogst waarmee het land naar heel Europa kan exporteren. Wij hebben kwaliteit, zij hebben lage prijzen.”

 

Zorgen voor toekomst Griekenland

De Griekse sector is traditioneel opgebouwd uit kleine telers. “In vergelijking met Spanje zijn we een kleine coöperatie,” beschrijft Thanos. “We hebben 100 leden en zetten zo’n 6.000 ton af.” Daarnaast zijn er enkele andere coöperaties die gebruik maken van de verpakkingsmogelijkheden van de coöperatie. Het seizoen piekt tussen november en april. Thanos zit nu 1,5 jaar op deze positie en hij zet zich in om het assortiment uit te breiden. Dit jaar voegde hij watermeloenen en aardbeien toe aan het assortiment. “Daarmee kunnen we onze faciliteit jaarrond gebruiken en hebben we jaarrond werk voor ons personeel,” legt hij uit. Hij heeft een grote Griekse exporteur als voorbeeld gesteld.

De oude coöperatiedirecteur maakt zich zorgen voor de toekomst. De crisis heeft diepe sporen nagelaten in de samenleving. “Elke teler heeft ook een andere baan. De Griekse arbeidersklasse is vernietigd en jonge mensen vertrekken. Mijn eigen zoon woont in Frankrijk,” vertelt hij. In totaal wonen en werken zo’n 500.000 Griekse jongeren over de grens. “Er is hier geen hoop, dat is het gevolg van de crisis. We hebben een liberalere koers nodig en minder staatsinmenging. Dat moet veranderen, want het is catastrofaal voor de economie. We betalen belastingen, maar we zien er niets van terug.”

 

Strijden tegen tradities

Ondanks zijn hoge leeftijd ziet hij de problemen waar de sector voor staat scherp. “Ik ben niet optimistisch,” geeft hij toe. De Griekse citrusteelt bestaat vooral uit oude rassen, maar geld om te investeren in nieuwe rassen is er niet. “We proberen de teelt te veranderen, maar we hebben meer geld nodig om die omschakeling snel te maken.” Dat is niet het enige probleem. Griekenland wordt in tweeën gedeeld door een bergketen. Ten oosten van de bergketen is het droog. “Het klimaat is ideaal voor de citrusteelt, want we hebben geen ziektedruk, maar we betalen veel aan irrigatie.” Ten westen van de bergketen is er voldoende water beschikbaar, maar zijn er meer kwaliteitsproblemen met het citrus.

In de regio Nafplio wordt vooral citrus geteeld. Klimatologisch zou de regio ook geschikt moeten zijn voor de lucratieve teelt van avocado’s. “We hebben weinig ziektedruk en het klimaat van Kreta, de avocadoteelt zou mogelijk moeten zijn,” vertelt Thanos Bobos van Argeas Fruits. “De traditie is het grootste probleem. Je moet de mindset van de telers veranderen.” Hij illustreert dit met een voorbeeld over de aardappelteelt, waarover een mythe bestaat. Toen de Griekse regering lang geleden de aardappelteelt wilde introduceren, werd het pootgoed gratis uitgedeeld. De Griekse telers waren echter niet geïnteresseerd in het gratis pootgoed. Toen bedacht men een list. Soldaten werden gestuurd om het pootgoed te bewaken. Plotseling keerde het sentiment en waren alle telers geïnteresseerd in het pootgoed, want als het bewaakt werd door soldaten, dan moet het waardevol zijn.

 

Meer informatie:

Argeas Fruits
Thanos Bobos
T: +30 27 52 02 57 00
E: argeasfruit@arg.forthnet.gr / info@argeasfruit.gr  
W: www.argeasfruit.gr   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.