Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spanje dreigt met veto vanwege Gibraltar

Brexit stap dichterbij nu EU en VK het eens zijn over toekomstige relatie

Groot-Brittannië en de Europese Unie zijn het eens geworden over een ontwerpvoorstel over hun economische relatie na de Brexit. Echter zal eerst de onenigheid met Spanje over Gibraltar opgelost moeten worden alvorens EU-leiders met het voorstel akkoord kunnen gaan. 

De pogingen van de Britse premier Theresa May om de deal erdoor te krijgen, worden  wederom tegengewerkt nu Spanje dreigt haar ontwerpvoorstel te vetoën vanwege de situatie rondom Gibraltar.

Madrid maakt bezwaar tegen de passages in het akkoord die betrekking hebben op de toekomstige handels- en veiligheidsrelaties tussen het VK en de EU. Het land staat erop dat de situatie rondom het kleine stukje Brits grondgebied in het zuiden van Spanje apart wordt geregeld. 

Spanje steunt de deal niet totdat er duidelijkheid over de situatie is, heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Josep Borrell, laten weten na overleg met EU-onderhandelaar Michel Barnier en EU-ambassadeurs. Spanje heeft lange tijd de soevereiniteit over Gibraltar opgeëist. De inwoners van het schiereiland Gibraltar, die bij  het referendum in 2016 vrijwel unaniem tegen het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU stemden, zijn erg loyaal aan het land. 

Spanje alleen kan de deal niet tegenhouden want deze wordt goedgekeurd als 20 van de 27 EU-lidstaten ermee instemmen. 

Ontwerpvoorstel en ‘divorce deal’
De voorzitter van de Europese Raad, Donbald Tusk, heeft bekendgemaakt dat er een principeakkoord bereikt is, een mededeling die de koers van het Britse pond met bijna 1% deed stijgen.

Het akkoord zou betekenen dat Groot-Brittannië dichtbij haar grootste markt blijft en garanderen dat er niets verandert gedurende de overgangsperiode tot eind 2020. 

"Het Britse volk wil de Brexit geregeld hebben. Ze willen een goede deal waarmee ze de toekomst met vertrouwen tegemoet kunnen zien," aldus May. 

Kritiek
Het kabinet van May is akkoord gegaan met het voorstel voor de toekomstige relatie van het land met de EU maar de deal was voor een aantal politici ook reden om op te stappen. Het Britse parlement is tot op het bot verdeeld over het voorstel. 

Volgens abc.net.au is een aantal conservatieven uit op een scherpere breuk met de EU en beschuldigt May ervan de Brexit te hebben 'verraden'. Oppositieleider Jeremy Corbyn, van de Labour partij, noemde de uitkomst van de onderhandelingen de 'slechtste van alle werelden' omdat Groot-Brittannië hiermee verbonden blijft aan de enorme EU-markt maar geen enkel zeggenschap meer heeft wat betreft het bestuur. 

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven