In september schoten de aardappelprijzen in heel Egypte omhoog en nu, twee maanden later, zijn ze nog steeds hoog. Een markt in een dure wijk van Caïro sloot vorige week af met een prijs van €0,84/kg terwijl de gangbare prijs van een kilo aardappelen in armere delen van de stad momenteel €0,49 bedraagt.
Wat eerst alleen Egyptische burgers in de portemonnee raakte, is uitgegroeid tot een politieke kwestie. Achter al het politieke gekonkel schuilt echter het idee dat de sector onder druk staat vanwege het economische programma dat de regering in november 2016 in samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds heeft uitgerold.
Als gevolg van de verdere liberalisering waar dit programma op focust, zijn de productie- en transportkosten voor dit basisproduct overgeleverd aan de marktkrachten, wat geleid heeft tot monopolievorming en er ervoor heeft gezorgd dat telers die zich grote verliezen op de hals haalden meer oog hadden voor de resultaten onder de streep dan voor de behoeften van burgers.
Terwijl de staat haar beleid nog steeds als de beste oplossing beschouwt om uit de crisis te komen, laten bronnen aan Mada Masr weten dat de eigenlijke oorzaken die aan de aardappelcrisis ten grondslag liggen hiermee niet aangepakt worden waardoor de kans aanwezig is dat er een terugkerende cyclus ontstaat.