Griekse sector krabbelt op, maar pijn werkt door

Crisisjaren bieden kansen aan ondernemerschap

Tholen – Met een koffer contant geld over straat om de paprika’s te betalen of een cheque uitschrijven om de tomaten af te rekenen. Het lijkt een tafereel uit een ver verleden, maar voor de Griekse bedrijven was dat tijdens de crisisjaren actueel. Panos Souras, Souras Fresh Group, spendeerde tijdens de kapitaalcontroles in 2015 in Griekenland meer tijd aan reizen met geld dan aan de handel. Daarom besloot hij een dochterbedrijf in Nederland op te zetten.

Panos and Nikos Souras.

De jonge Griekse ondernemer begon in 2012 met zijn eigen bedrijf, nadat hij jarenlang met zijn familie een groothandel op de groothandelsmarkt in de Griekse hoofdstad runde. Ondanks de crisis groeide de onderneming snel tot een omzet van zo’n 7 miljoen euro. Een deel van de groep bestaat momenteel uit drie pijlers: Global Fruits SA, Speedy Fresh en Aphrodite Fruit BV. Daarmee combineren de bedrijven import met afzet aan catering, retail en groothandel in heel Griekenland

 

Piek in zomermaanden

“Ik had niet gedacht dat we zo snel zouden groeien,” vertelt hij. Net als in andere landen staan de marges en prijzen onder druk. “We willen het risico spreiden door in regio’s buiten Athene aan de slag te gaan.” Hoewel er nog een winkel op de groothandelsmarkt is, ligt het zwaartepunt van het bedrijf op het logistieke centrum in de buurt van de markt. “Dat past beter in onze filosofie,” vertelt Panos. “We hebben hier koelcellen met plaats voor 350 pallets, gelijkvloers en we zijn gevestigd nabij een transportcentrum, waardoor het makkelijker is om onze klanten te bedienen.”

In de verkoop zijn de seizoenen duidelijk terug te zien. De groothandelsactiviteiten pieken in de zomermaanden, net als de horeca. In de zomermaanden stijgt de vraag naar groenten en fruit van de Griekse eilanden. Tussen oktober en maart laadt het bedrijf 6 tot 8 pallets per dag voor de eilanden, maar tussen april en september loopt dat aantal op naar 30 tot 40 per dag. “Drie jaar geleden zijn we Speedy Fresh begonnen, waarmee we ons richten op de horeca,” vertelt Panos. “We leveren onder andere aan vijfsterrenhotels, pizzeria’s, bars en restaurants. De orders voor de horeca worden, indien gevraagd, per kilo verzameld. De foodservice in Athene doet het goed. De afgelopen twee jaar zijn er hotels bijgekomen in de hoofdstad en we verwachten het hele jaar meer toeristen,” vertelt Panos. “We zijn gespecialiseerd in Poolse champignons, importfruit, exoten en groenten,” vertelt Panos. Voor de witte champignons is het land afhankelijk van de import uit Polen. In Griekenland worden vooral de oesterzwammen gekweekt, waarvan we de consumptie jaarlijks zien stijgen.”

Importproduct en Griekse teelt

Paprika’s worden uit Nederland geïmporteerd, ook tijdens het Griekse seizoen. “Het seizoen is begonnen, maar de kwaliteit en de maat zijn niet te vergelijken met de Nederlandse paprika,” vertelt Panos op 1 november. “De Griekse paprika’s kunnen we niet verpakken in de stoplichtverpakking voor de retail.” Voor andere producten is de Griekse sector beter ontwikkeld. Twintig jaar geleden werd nog 11 maanden per jaar sla geïmporteerd uit Nederland. Tegenwoordig is dat nog in twee maanden rendabel. “De Griekse ijsbergsla is goedkoper dan de import,” vertelt Panos. “De kwaliteit van de import ijsbergsla is beter en het product is uniformer, dat is een groot pluspunt.”

 

De ontwikkelingen in de teelt zetten door. De kennis bij telers wordt beter en er wordt meer geoogst. “Voor broccoli en bloemkool hebben we ook productie in de wintermaanden,” illustreert Panos. “Er zijn veel kleine telers en handelaren.” Afhankelijk van het afzetkanaal speelt de prijs een belangrijke rol. Voor de horeca draait het vooral om prijs en kwaliteit. Retailers letten op land van herkomst (met een voorkeur voor Griekse producten) en prefereert het importproduct op prijs als die goedkoper zijn. De markthandel let vooral op prijs en houdbaarheid.

  

Crisis werkt door in sector

“De crisis had een grote impact op de handel. Het waren moeilijke jaren en bedrijven zijn verdwenen. Slechts enkelen hebben het overleefd,” aldus Panos. Nog altijd zijn er binnen de sector handelaren die op het randje van een faillissement balanceren. “Die bedrijven verliezen geld door te lage marges, maar daarmee creëren ze problemen voor de rest van de sector.” Het kan tot 5 jaar duren voordat een faillissement in Griekenland is afgehandeld.

Ook het belastingsysteem is aangescherpt. Alle aangiftes worden in computersystemen verwerkt en de controle vanuit de regering is beter. Een goede zaak vindt Panos. “Bedrijven moeten nu een factuur opstellen, waardoor de zwarte handel veel lastiger wordt. De regering controleert steeds beter.”

Cash en cheques

Sowieso vormen de betalingstermijnen een zwakke schakel in de economie. Waar in West-Europa een betalingstermijn van 30 dagen maximaal is, heb je in Griekenland met een termijn van 30 dagen een goede deal. Gebruikelijker is een termijn van 60 dagen, maar deze kan oplopen tot 120 dagen. “Er wordt ook nog veel betaald met cheques, ook door klanten,” voegt Panos toe.

2015 was een moeilijk jaar voor de Griekse handel. De crisis in het land bereikte een hoogtepunt. Er werden onder andere beperkingen op het betalingsverkeer ingesteld om te voorkomen dat te veel geld zou wegvloeien uit de economie. Dat maakte de import een stuk lastiger. “In twee maanden tijd vloog ik acht keer naar Nederland om onze leveranciers met contanten te betalen,” beschrijft Panos de onmogelijkheid van de handel in die dagen. Daarom besloot de ondernemer een Nederlands inkoopkantoor op te zetten: Aphrodite Fruits BV. Het grootste deel van de importstroom verloopt via dit kantoor in Nederland. Dat geldt ook voor de import uit Polen, Frankrijk en Italië. “Dankzij die vestiging werken we efficiënter,” verklaart hij.

 

Meer informatie:

Panos Souras
T: +30 210 3410114
M: +30 694 9197676
E: panos@sourasfreshgroup.gr
W: www.sourasfreshgroup.gr 


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.