Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
30 jaar rijpervaring samengevat in boek

Frits Popma schrijft standaardwerk voor rijpers

Tholen – De eerste dag dat Frits Popma met bananen ging werken, dacht hij er direct over om iets anders te gaan doen. Bijna dertig jaar later werkt hij nog altijd met bananen en vliegt hij de wereld over om advies te geven over het rijpen van het populaire fruit. Al die kennis en ervaring, waardoor wij hem standaard aanduiden als de bananenprofessor, heeft hij gebundeld in een hoofdstuk in het onlangs gepubliceerde boek Achieving sustainable cultivation of bananas.

Het boek is opgebouwd uit drie delen, met in totaal vijftien hoofdstukken en geeft een overzicht van de wereldwijde bananenketen. Het boek is geschreven onder redactie van Gert Kema (Wageningen University) en André Drenth (University of Queensland). “Ik werd uitgenodigd door Gert Kema en André Drenth om het hoofdstuk over het rijpen te schrijven,” vertelt Frits. Binnen de sector staat hij bekend als expert op gebied van rijpen. “Ik ben trots dat ik er bij sta. Ik heb niet het eeuwige leven en het zou zonde zijn als alle kennis die ik heb opgedaan in de afgelopen dertig jaar verloren zou gaan,” legt Frits zijn motivatie uit.

In het hoofdstuk gaat Frits in op de rijptechnieken, de logistiek en de verschillende systemen die gebruikt. Dat laatste loopt uiteen van koelen met ijs in India, waardoor de bananen standaard onderkoelt zijn, tot de hightech oplossingen die Nederlandse bedrijven bieden. “Nederlandse bedrijven hebben systemen die energie besparen en een betere kwaliteit oplevert.”

“Ik heb geprobeerd het puur zakelijk te schrijven en zo eenvoudig mogelijk alles te verwoorden zodat het niet te technisch wordt,” verduidelijkt hij. “Het boek moet makkelijk te lezen zijn voor een rijper.” Voor het vak van rijper is geen opleiding. Jonge rijpers leren de technieken van de oudere generatie. “Daarmee neem je ook de fouten van die generatie over. Die heb ik er uitgehaald.”

Het hoofdstuk heeft alles in zich om het eerste standaardwerk voor rijpers te worden. Er wordt onder andere een duidelijk SOP. “Daarin worden de procedures beschreven die je als rijper moet volgen om je werk goed te doen. Als er iets fout gaat, kun je terugkijken waar het verkeerd gegaan is en eventueel kan de klant meekijken.” Frits benadruk wel dat het boek gelezen moet worden als een kookboek. “Elke rijperij is anders, dus je moet de technieken aanpassen aan jouw omstandigheden,” verduidelijkt hij.

 

Het boek is gepubliceerd door de Britse uitgeverij Burleigh Dodds Science Publishing en is online te bestellen via de uitgeverij.

 

Meer informatie:

Popma Fruit Expertise
Frits Popma
M: 0031 (0)651 188 669
E: fwpopma@ziggo.nl  
W: www.popmafruitexpertise.nl