Franse protesten leiden tot opschortingen orders Spaans fruit

De protesten in Frankrijk vanwege de belastingverhoging van de brandstofprijzen, de zogenaamde 'gele hesjes' beweging, hebben zeer negatieve gevolgen voor Spaanse transporteurs. Ook transporteurs uit de provincie Málaga ondervinden deze en daarnaast lijdt met name de tropische sector van de provincie eronder. Sinds afgelopen zaterdag heeft deze namelijk te maken met grote vertragingen in zijn verzendingen naar de verschillende landen van de EU. Tegelijkertijd kan een deel van de handelswaar niet afgezet worden vanwege opschortingen van bestellingen door klanten (met name grote supermarktketens).

De situatie brengt sommige bedrijven er zelfs toe om de fruitzendingen naar de EU stil te leggen totdat de situatie op de Franse snelwegen weer genormaliseerd is. De directeur van Frutas Montosa, Carlos Ojeda, stelt dat het bedrijf, een van de grootste leveranciers van tropische producten in Málaga, te maken heeft met vertragingen tot een dag in de levering van zijn fruit (mango en avocado) aan Europese klanten. "Hierdoor zijn we genoodzaakt gebruik te maken van onze voorraad in Frankrijk", legt Ojeda uit.

Andere bedrijven hebben het nog moeilijker. Sigfrido Molina, directeur van Sigfrido Fruit, vertelt dat de protesten hebben geleid tot de opschorting van twee van zijn trailers en dat een aantal van zijn vrachtwagens vaststaan op de snelweg. Frutas Reyes Gutiérrez, dat een dochteronderneming in Frankrijk heeft, RG France, is gestopt met de afzet vanwege problemen in het vervoeren van het fruit.

Een geluk bij een ongeluk is dat de regenval waarmee de provincie Málaga de afgelopen dagen te maken heeft, de oogst van zowel mango als avocado vertraagd heeft. Vanwege de wateroverlast is een normale oogst van het fruit niet mogelijk. De problemen op de Franse snelwegen hebben echter ook invloed op de importavocado. De bedrijven in Málaga die met tropische producten werken re-exporteren veel fruit naar de EU, waardoor de importproducten goed zijn voor een groot deel van de omzet van deze bedrijven.

 

Bron: diariosur.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven