Italië: slecht weer speelt groentenprijzen parten

De cijfers voor de wintergroenten, uit de volle grond, van het seizoen 2018/2019 kenmerken zich door een lichtelijk alarmerende  trend. De abnormale weersomstandigheden die de afgelopen maanden in Italië zijn opgetreden met te hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, de vele regen en de stevige wind, hebben voor een oogstdaling gezorgd.

Vertegenwoordiger van de Italiaanse groothandel FE.VI. Frutta in Metapontino, Rocco Viggiano, vertelt over de situatie.

"De situatie op de vlaktes van Metapontino is vergelijkbaar met die in andere delen van Italië want het slechte weer van de afgelopen dagen heeft alle regio's getroffen. Wat ontbreekt, is een juiste verhouding tussen vraag en aanbod en dus kunnen we niks met de prijzen."

"De temperaturen passen niet echt bij de herfst en hebben gezorgd voor een hogere opbrengst met aanvankelijk lagere prijzen als gevolg. Wat betreft de rapen en courgettes zijn er sommige telers geweest die hebben besloten om de eerste oogst over te slaan omdat deze niet aan de kwaliteitseisen voldeden. De telers wiens velden aanzienlijke schade hebben opgelopen, hebben tot wel 70% verlies geleden in vergelijking met vorig seizoen. De prijs voor de rapen is, net zoals die van de courgettes, verdubbeld. Van €0,80 per kilo in 2017 naar €2,00 dit seizoen."

"De venkel heeft te lijden gehad onder de vele regens en daarom zijn ze van kleiner formaat en zijn de prijzen middelmatig. Voor aubergines zijn het nu goede weken zowel qua prijs als opbrengst."

"Onze partners zeggen dat het erop lijkt dat de afzet nu van de grond komt. De temperaturen dalen en de gewassen reageren hier goed op."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.