Ardo investeert in optische sorteermachines

Kwaliteit en voedselveiligheid zijn essentieel voor Ardo, één van 's werelds grootste producenten van diepgevroren verse AGF en kruiden. Om deze reden heeft het bedrijf geïnvesteerd in de nieuwste optische Sortex F-sorteerders van Bühler, die uitgerust zijn met het onovertroffen Sortex PolarVision-detectiesysteem voor vreemde materialen. Daarnaast heeft het bedrijf veel kosten bespaard door de PolarVision upgrade-kit te gebruiken om deze moderne technologie te integreren in hun bestaande Sortex E-sorteerders. 

Ardo heeft 21 ultramoderne productie-, pak-, en distributiecentra in negen landen waar 3.800 werknemers werkzaam zijn. Het bedrijf is zeer succesvol, heeft een jaaromzet van €1 miljard en verwerkt 860.000 ton diepgevroren groenten, fruit en kruiden die in meer dan 100 landen worden afgezet. 

Om producten van hoge kwaliteit te kunnen leveren, die zo vers mogelijk zijn, bevinden de verwerkingsfaciliteiten van Ardo zich in de buurt van grote Europese tuinbouwgebieden en werkt het bedrijf samen met 3.500 zorgvuldig geselecteerde telers. Hierdoor kan het bedrijf een zo vers mogelijk product garanderen, terwijl ook de kwaliteit en voedselveiligheid hoog in het vaandel staan want de faciliteiten van Ardo voldoen aan alle internationaal erkende standaarden en voldoen aan de strengste voedselveiligheids- en HACCP-normen. 

"Voedselveiligheid is enorm belangrijk. Het is de hoeksteen van onze bedrijfsstrategie en we investeren daarom in de nieuwste technologieën," vertelt Steven van Engelandt, project-engineer bij Ardo. "We maken nu al jaren gebruik van de sorteertechnologie van Bühler en beschikken nu ook over hun PolarVision-technologie in heel Europa. In onze Belgische productiefaciliteit zijn we bijvoorbeeld net klaar met het uitrusten van onze Sortex E met PolarVision omdat we alle soorten vreemde materialen (FM) willen kunnen verwijderen." 

Ardo werkt met de baanbrekende Sortex F optische sorteermachine van Bühler, die standaard uitgerust is met Sortex PolarVision, het gespecialiseerde detectiesysteem van Bühler dat een ongeëvenaarde detectie van FM garandeert. Ook in de faciliteit in het Spaanse Benimodo werden twee Sortex F-sorteermachines geïnstalleerd. Van Engelandt: "De  Sortex F voldoet perfect aan onze standaarden voor kwaliteit, veiligheid en hygiëne. Overal ter wereld worden consumenten veeleisender. Ze hebben terecht hoge verwachtingen ten aanzien van de kwaliteit en veiligheid van een gerenommeerd merk als Ardo."

"We mogen hen niet teleurstellen, willen we onze marktpositie behouden. We moeten oog hebben voor ieder detail binnen onze productieketen en dat houdt niet alleen in dat we de juiste technologieën toe moeten passen maar ook dat we de juiste leveranciers van deze technologieën moeten kiezen, die onze visie delen. We beschouwen Bühler als onze technische partner. 

"In onze ervaring is de PolarVision-technologie één van de beste digitale optische technologieën voor het detecteren van FM tijdens de industriële verwerking van diepgevroren groenten. Het betekent een grote sprong vooruit," vervolgt Van Engelandt. "We hebben alle andere opties geprobeerd, inclusief laser, chlorofyl, doorlichten maar PolarVision bleek niet te overtreffen en is inmiddels de standaard geworden in onze fabrieken. Tijdens het testen van PolarVision bleek dat voorheen moeilijk te detecteren vreemde materialen, zoals slakken en donker plastic, zichtbaar waren en verwijderd konden worden met als resultaat een hogere opbrengst."

Wanneer hem gevraagd wordt waarom Ardo besloot om haar Sortex E-machines aan te passen in plaats van de nieuwe F sorteerders te kopen, antwoordt Van Engelandt: "De E's waren destijds een forse investering. Deze machines brachten onze kwaliteit naar het hoogste niveau. Ze zijn nog steeds betrouwbaar en door ze te uit te rusten met de PolasVision-technologie konden we met een aanzienlijk kleinere investering een sorteerproces realiseren dat vrijwel gelijk is aan dat van de Sortex F." "Bovendien kan de PolarVision upgrade in zeer korte tijd worden uitgevoerd. Binnen twee dagen draaiden onze machines weer als vanouds."

"Als oudere machines in de toekomst vervangen moeten worden, dan zullen we meteen kiezen voor de nieuwste generatie Sortex F. We streven naar de meest efficiënte technologie om kwaliteit te kunnen garanderen en consumenten te beschermen tegen de risico's van FM. Voedselveiligheid blijft voor ons de grootste uitdaging, zoals dat voor alle voedselverwerkers geldt en in het bijzonder voor verwerkers van diepgevroren producten omdat consumenten deze als kant-en-klaar producten zien."

Stefano Bonacina, Segment Development manager, vat het als volgt samen: "Door de  beste lokale producten in te kopen, te investeren in de meest geavanceerde sorteeroplossingen en waar nodig vernieuwingen aan te brengen, garandeert Ardo dat het de hoogste veiligheids- en kwaliteitsstandaarden naleeft om haar leidende positie binnen de sector veilig te stellen."

"Verwerkers die een beter sorteerresultaat willen bereiken voor de detectie van vreemde materialen en kleurdefecten kunnen kiezen voor de Sortex F met PolarVision en als zij al werken met de Sortex E dan kunnen ze deze een 'upgrade' geven. De PolarVision upgrade kit is ontwikkeld om snel en zonder veel tijdverlies  geïnstalleerd te kunnen worden, zodat zelfs de moeilijkste te detecteren vreemde materialen voor een fractie van de kosten van een nieuwe sorteermachine kunnen worden opgespoord."

Bonacina concludeert: "Het investeren in PolarVision verhoogt niet alleen de veiligheid en kwaliteit maar zorgt daarnaast voor hogere opbrengsten en minder klachten van consumenten."


Voor meer informatie: 
Tracey Ibbotson
Phone: +44 (0) 1992 537 421
E-mail: tracey.ibbotson@buhlergroup.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.