Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groot pootgoedbedrijf uit de NOP op heterdaad betrapt

Omkatten consumptie naar pootaardappelen bewezen

Breeders Trust heeft eerder deze maand een omvangrijke malversatie met het omkatten van tenminste 200 ton consumptie naar pootaardappelen aan het licht gebracht. Pootgoedbedrijf Mts. H. te Luttelgeest is daarbij op heterdaad betrapt tijdens het bijvoegen van de opbrengst van een perceel consumptieaardappelen aan een partij pootaardappelen.

Breeders Trust hield al maanden een perceel aardappelen in de gaten waar deze zomer vastgesteld werd dat er met een selectiekar in werd gereden maar welke niet bij de NAK in keuring lag. Ook viel het op dat de pootafstand niet de gebruikelijke plantafstand voor de teelt van consumptieaardappelen was.

Er is bewust gewacht tot de oogst zodat te traceren was waar de opbrengst van het betreffende perceel naar toe werd gebracht. Op deze wijze kwam Breeders Trust uit bij het bewuste bedrijf met consumptieaardappelen en ruim 100 hectare pootgoed in keuring van onder meer de fritesrassen Fontane en Innovator waar het onderzoek naar het vermeende gesjoemel zich in het bijzonder op richtte.

Vervolgens is de NAK ingeschakeld die adequaat is opgetreden en tijdens de oogst de vrachten heeft gevolgd naar de opslagplaats zodat de betrokken aardappelteler op heterdaad kon worden betrapt tijdens het labelen en bijvoegen aan de pootgoedstroom.

Het gaat om een omvangrijke malversatie, aldus de heer Staring, directeur van het in Brussel gevestigde Breeders Trust. ‘We hebben daarnaast de gegevens van de proefrooiingen van diverse pootgoedtelers over de afgelopen 3 jaar vergeleken met de bruto-opbrengsten per ras en per hectare welke zoals gebruikelijk door de buitendienstmensen van de pootgoedhandelshuizen van alle contractaardappelen in opslag worden vastgesteld. Die gegevens hebben we naast de door de NAK verstrekte certificaten en de afleverbonnen gelegd. Vervolgens is daar de opgave voor het zogenaamde Eigen Gebruik (het met toestemming van de raseigenaar achterhouden van een vooraf aangemelde hoeveelheid pootgoed voor uitplant op het eigen bedrijf in het volgende teeltjaar) van af getrokken zodat we een compleet beeld van de situatie kregen. Ook zodoende is het betrokken pootgoedbedrijf boven komen drijven en zal het onderzoek verder worden uitgebreid over meerdere teeltjaren’ aldus de heer Staring.

De NAK heeft inmiddels naar aanleiding van haar eigen onderzoek ter plaatse, desgevraagd Breeders Trust laten weten het betrokken bedrijf passende maatregelen te hebben opgelegd.

Voor meer informatie:
Breeders Trust
Luxemburgstraat 23 / 16
1000 Brussel
Tel.: +32 2 5036771
www.breederstrust.eu 

 

Publicatiedatum: