Turkse uienprijzen schieten omhoog

De ziekte, die vorige week in 40% van de uienoogst werd aangetroffen, heeft voor een dramatische stijging van de uienprijzen gezorgd. Die verdubbelden bijna van € 0,42 naar € 0,70 per kg.

Yuksel Tavsan van de Turkse groothandelsvereniging: “De reden achter de prijsstijging is een aanbodtekort door de ziekte. Zoals met alle producten is er een balans tussen het aanbod en de vraag, wat de prijzen bepaalt. Wanneer die balans een bepaalde kant uitslaat, heeft dat natuurlijk gevolgen voor de prijs. In dergelijke gevallen is het moeilijk om de prijsniveaus onder controle te houden. 

Dit seizoen hebben we te maken met een ziekte in uien en aardappelen en er zijn gewoonweg niet genoeg producten op de markt. Als de prijzen blijven stijgen, zal de koopkracht van mensen afnemen. Aardappelen en uien zijn de belangrijkste producten voor Turken. De regering zou de markt goed in de gaten moeten houden en ze zou moeten ingrijpen als ze merken dat sommige tussenhandelaren uien en aardappelen bwaren om een nog groter aanbodtekort te creëren waardoor ze de prijzen nog verder opdrijven.

De uienprijs was vorige week € 0,43/kg en is nu plotseling gestegen. Ik hoop dat het tijdelijk is, maar daar lijkt het niet op. Wanneer het nodig is, kunnen uien geïmporteerd worden en de export kan voor de binnenlandse markt blijven, maar we moeten de consumenten beschermen."

Enkele groothandelaren ramen dat de prijzen door het aanbodtekort zullen blijven stijgen.

Source: Yeni Alanya


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven