Meer Grieks citrus voor Oost-Europa

Tholen – Grieks citrus heeft het lastig op de Europese markt. De concurrentie vanuit Spanje is hevig, waardoor de exporteurs op het oosten van het continent focussen. Daarnaast timmeren Egypte en Turkije aan de weg als citrusexporteurs, maar daar zien de Griekse exporteurs geen bedreiging in. Ze zijn overtuigd van de betere kwaliteit en smaak van de Griekse oogst.

Panagiotis Mastorakos.

De zon is over haar hoogste punt, maar de middag duurt nog enkele uren. Toch is het stil op het terrein van de Coöperatie Pegasus in Nea Tirynthia Nafplion. De oorzaak is niet dat de Grieken van een warme nazomermiddag genieten. “We beginnen over tien dagen met verpakken,” verklaart Panagiotis Mastorakos de rust op het terrein. “Dit jaar start de oogst iets later, omdat het fruit nog niet goed is.” Alles staat gereed om het nieuwe citrusseizoen te starten. De heftrucks staan in lijn en de vier verpakkingslijnen staan gereed. Vijftig medewerkers zullen het citrus dat over de banden rolt inpakken, palletiseren en in de opslag plaatsen.

 

Griekse concurrentie

“We verwachten een goed seizoen met een volume van 15.000 ton. Vorig jaar was goed, maar dit jaar is de oogst nog groter.” Voor het hele land wordt een stijging van 10% geraamd. “Dat is te danken aan de goede condities dit jaar. We hebben in de zomermaanden geen problemen gehad.”

De coöperatie, met bijna 250 leden, richt zich volledig op de export van sinaasappelen (Navelina, Navel, Navellate, Lanelate) en mandarijnen (Nova, clementines). Hongarije, Bulgarije en Roemenië zijn de grootste afzetmarkten. Daar zijn het vooral de Griekse bedrijven die elkaar beconcurreren. “We zetten wel wat af op de binnenlandse markt, maar die hoeveelheden zijn heel klein.”

Het areaal van de telers is beperkt. Een teler met acht hectare is het grootste lid van de coöperatie. “Ik heb zelf ook een boomgaard met sinaasappelen en mandarijnen,” vertelt Panagiotis. Hij verwacht 120 ton te oogsten. “Het is gebruikelijk dat de citrustelers een klein areaal hebben en naast het telen een andere baan hebben.”

 

Meer hulp regering

Griekse telers moeten het afleggen tegen de Spaanse concurrentie, die met nieuwe rassen, meer ervaring en een groter volume de Europese markt op trekt. “Het verbeteren van onze rassen is niet eenvoudig. De licenties zijn duur.” Voor de concurrentie uit Turkije en Egypte hoeft het Griekse fruit niet te vrezen. “De smaak en kwaliteit van ons fruit is veel beter,” betoogt hij.

De regio tussen Arta en Nafplio in Peloponnesos vormen het hart van de Griekse citrusteelt. Het citrus is niet te vergelijken met het Spaanse product. “We werken hard om onze standaarden te verbeteren,” vertelt Panagiotis. “We kunnen exporteren naar Oost-Europa en we groeien gestaag.” Het aantal leden neemt langzaam toe. De coöperatie wil deze telers helpen om het citrus te vermarkten. “We hebben vanuit de regering geen hulp, alleen de Kamer van Koophandel is behulpzaam.”

 

Meer informatie:

Cooperative Pegasus
Panagiotis Mastorakos
Nea Tirynthia, Nafplion 21100 / Argolida
T: +30 27 52 03 61 16
W: www.phgasus.gr 
E: phgasus@otonet.gr   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.