Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE marktrapport week 46 / 2018

De presentie van de Nederlandse aanvoer in Duitsland nam af

Paprika
De presentie van de Nederlandse toevoer nam af, terwijl de Spaanse leveringen aan betekenis wonnen. Een gat in de verzorging was niet te herkennen. In Frankfurt kwamen er veel klasse 2 offertes uit de Benelux-landen binnen, wat een negatieve uitwerking op de prijzen had. In Hamburg zag men eveneens de prijzen dalen, aangezien hier reclameacties in de retail de verkoop beïnvloedden. In Berlijn veranderden de prijzen niet wezenlijk, aangezien vraag en aanbod hier voldoende in evenwicht bleven. In München konden de verkopers de prijzen in sommige gevallen verhogen en in Keulen konden de prijzen van Nederlandse partijen verhoogd worden, aangezien de afzetmogelijkheden verbeterd waren. Rode en gele paprika's waren daarbij het duurste. Ook voor de Turkse import moesten de klanten dieper in de buidel tasten. In Frankfurt konden de verkopers hun prijzen voor zeer gelijkmatige Spaanse paprika's met een mooie uitkleuring in de grootte GG iets verhogen. Marokko en België vulden met kleine hoeveelheden het productpalet aan.

Appelen
Duitsland domineerde nog steeds de markt met Elstar, Jonagold en Boskoop. Uit Frankrijk en Italië stamden meestal clubrassen. Nederland leverde onder andere voordelige Elstar en Boskoop appelen.

Peren
Italiaanse leveringen domineerden de handel, die niet erg levendig was. Wanneer de kwaliteit van de offertes overtuigde, konden de verkopers vaak aan hun prijzen van week 45 vasthouden. 

Druiven
Er kwam beweging in de handel, want de ladingen uit Peru en Brazilië breidden het aanbod enorm uit. Daarbij kwam het goed uit dat de beschikbaarheid van de Europese druiven afnam.

Sinaasappelen
Spaanse Navelina sinaasappelen vormden de basis van het assortiment en hun aanbod nam merkbaar toe. Uit Europa stamden bovendien Italiaanse Navel en Navelina sinaasappelen, evenals Griekse Valencia Late sinaasappelen. Laatstgenoemde sinaasappelen werden als perssinaasappelen verkocht, maar ondanks hun lage prijzen was er nauwelijks interesse voor.

Klein citrus
Spanje domineerde de markt, die Italië bij de clementines en Turkije bij de satsuma's aanvulde. De kwaliteit van de Spaanse producten was over het algemeen goed, wat de verkoop bespoedigde.

Citroenen
Spaanse Primofiori citroenen domineerden de handel, Turkse Enterdonato citroenen vulden het aanbod aan. De belangstelling was aan de ene kant op sommige plaatsen niet altijd tevredenstellend, waardoor er voorraden ontstonden. Aan de andere kant zorgde het herfstachtige weer voor een toename van de verkoop.

Bananen
De handel verliep zoals gebruikelijk zonder grote hoogtepunten in rustige banen. Het aanbod was daar over het algemeen voldoende op afgestemd. De prijzen vertoonden daarom meestal geen veranderingen ten opzichte van de voorgaande week.

Bloemkool
Duitsland bepaalde de handel met een duidelijke voorsprong op Nederland en België. Het herfstachtige weer verbeterde plaatselijk de afzetmogelijkheden, zodat de verkoop vlot verliep.

Sla
IJsbergsla stamde vrijwel uitsluitend uit Spanje, in de loop van de week eindigden het Nederlandse en Duitse seizoen. Ook het seizoen van de Duitse en Belgische kropsla uit de volle grond liep langzaam ten einde en bij redelijk wat vraag trokken de prijzen dan ook aan.

Komkommer
Bij de komkommers groeide de betekenis van de dominerende Spaanse en Griekse leveringen. De Belgische en Nederlandse toevoer nam daarentegen juist af. Duitsland leverde inmiddels helemaal geen komkommers meer.

Tomaten
Het assortiment was hoofdzakelijk uit Spaanse, Belgische en Nederlandse partijen samengesteld. Voordelige ladingen uit Marokko en Polen completeerden het aanbod evenzeer als Franse, Italiaanse en Duitse partijen.

Publicatiedatum: