Murcia, Valencia en Huelva

Spanje: Regenval beschadigt gewassen en veroorzaakt vertraging

Spanje maakt sinds vorige week een periode van zware regenval door, die de groenten- en fruitsector niet onopgemerkt voorbij gaat. Afhankelijk van de regio bestaan de gevolgen uit het directe verlies van gewassen, een aantasting van de kwaliteit of uit vertragingen in huidige en toekomstige verzendingen.

Murcia: bladgroenten meest beschadigd

Vanwege de hevig neerslag heeft de meerderheid van de groententelers en -exporteurs in de regio Murcia sinds vorige week vrijdag geen toegang meer tot de teelt, zodat de oogstwerkzaamheden niet voortgezet kunnen worden. In deze regio was er bovendien sprake van neerslag op neerslag, want de week ervoor was het ook al regenachtig.

"In één weekend viel er een derde van de hoeveelheid die normaal gesproken in een heel jaar valt in dit gebied. De akkers zijn overstroomd of modderig en het is onmogelijk om er te werken", vertelt Ginés Navarro, van Agridemur, een teelt- en exporteursbedrijf van bladgroenten. "Deze situatie zorgt voor een vertraging in de verzendingen, waardoor de bestellingen en de met klanten vastgestelde programma's niet nagekomen kunnen worden. De transportstakingen in Frankrijk komen daar nog bovenop, waardoor de situatie nog verergerd wordt", voegt hij toe.

"We zijn samen met onze technici bezig met het vaststellen van de schade en we hebben nog geen cijfers. De kwaliteit van bladgroenten als sla en spinazie zal echter aangetast zijn door de modder en de door het water meegevoerde grond. Ook zouden er zich problemen met wortelverstikking kunnen voordoen, veroorzaakt door het wateroverschot in de bodem", aldus Navarro.

Volgens bronnen van Proexport zijn er voor gewassen als broccoli en bloemkool geen andere gevolgen dan vertragingen in de oogst en de verzendingen. Bladgroenten zijn dan ook de meest door de modder beschadigde gewassen. Dit zou kunnen leiden tot een daling van hun marktprijs.

Kwaliteit citrus in gevaar

De aanhoudende stortregen van de afgelopen zes dagen op het platteland van Valencia zal aanzienlijke verliezen veroorzaken. Zowel voor de belangrijkste gewassen, waarvan het seizoen momenteel volop aan de gang is, als voor de agrarische infrastructuur. Volgens een eerste spoedevaluatie van de Valenciaanse Coöperatie van Telers (AVA-ASAJA), zullen de verliezen minstens 70 miljoen euro bedragen. Dit cijfer zou uiteindelijk echter nog veel hoger kunnen uitvallen en de 120 miljoen kunnen bereiken, afhankelijk van het verloop van de weersomstandigheden. Factoren als luchtvochtigheid, hoge temperaturen of incidentele perioden van nieuwe regenval zullen bepalend zijn voor de mate van de impact op de teelt. 

De zwaarst getroffen gewassen in Valencia zijn citrus, kaki's en groenten, in deze volgorde. De geraamde verliezen voor citrus alleen (voornamelijk clementines, maar ook sinaasappelen) bedragen tussen de 50 en 100 miljoen euro vanwege het feit dat er tussen de 250.000 en 500.000 ton direct beschadigd is. Er zijn drie belangrijke oorzaken voor deze verliezen. Een ervan is de overstroming van de boomgaarden  want de stress van de wortels leidt ertoe dat de boom het fruit laat vallen en in de ernstigste gevallen ontstaat er wortelverstikking die de dood van de boom tot gevolg heeft. Een andere oorzaak is het 'pixat' fenomeen (een fysiopathie die de schil van clementines als gevolg van plotselinge veranderingen in de luchtvochtigheid zodanig aantast dat het fruit niet meer geschikt is om afgezet te worden). De derde oorzaak is het verschijsel 'aguado' (een ziekte die wordt veroorzaakt door de Phytophthora schimmel, met als gevolg dat het fruit gaat rotten). De regio's La Ribera, La Safor, La Costera en La Hoya de Buñol zijn het meest getroffen door deze verschijnselen.

Voor de kaki liggen de verliezen tussen de 5 en 8 miljoen euro. In La Ribera zijn de meeste verliezen geleden. 20.000 tot 40.000 ton kaki is onherstelbaar beschadigd door de overstroming van de boomgaarden. Deze verliezen komen bovenop de reeds bestaande daling van 35 % van de Valenciaanse kaki-opbrengsten, veroorzaakt door de vorst in het voorjaar en vooral door de hagel in juli.

De verliezen voor groenten bedragen tussen de 1 en 3 miljoen euro met 2.000 tot 4.000 ton aan beschadigde gewassen. De grootste gevolgen zijn voor uien, kolen, bloemkool en artisjokken in de regio's van l'Horta en Camp de Túria, zowel vanwege de verkleining van de oogst als voor de hoge kosten die de telers moeten maken voor de bestrijding van schimmels. De regenval heeft ook de oogst van tijgernoten vertraagd en daardoor ook de daaropvolgende aanplant van andere gewassen op deze velden.

Ten slotte raamt de coöperatie dat de schade aan de agrarische infrastructuur, zoals aan kassen, muren, landwegen, kanalen, etc. tussen de 10 en 15 miljoen euro zal bedragen.

Beschadigde aardbeienplanten in Huelva

De regenval van zondag in verschillende gemeenten aan de kust van Huelva hebben schade veroorzaakt op zo'n 150 hectare aan landbouwgrond, die voornamelijk gewijd is aan aardbeienteelt.

Volgens de Coöperatie van Telers en exporteurs van Aardbei in Huelva heeft de regen met name de teelt in de gemeentes Lepe, Isla Cristina en Cartaya beschadigd.

Enkele partnerbedrijven van Freshuelva, zoals Agromartín en Freslucena, hebben verslag gedaan van grote schade op hun teeltbedrijven in Lepe. De omvang hiervan moet nog bepaald worden. In het geval van Freslucena is er zo'n 10 hectare beschadigd: de laatst geplante gewassen, die nog niet afgedekt waren.

In Isla Cristina is de zwaarste schade waargenomen in La Redondela, zoals de gemeenteraad liet weten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven