Vraag uit Europa groeit

Vroege start Braziliaans vijgenseizoen

“Dit jaar is de oogst wat vroeger begonnen, ongeveer twee weken eerder dan gebruikelijk. Het seizoen 2018-2019 ziet er veelbelovend uit want de kwaliteit, kleuring en maten van onze vijgen zijn goed. Bovendien zijn de marktomstandigheden gunstig. Tot nu toe is er sprake van schaarste, dus ook de prijzen zijn prima," vertelt Mauricio Brotto van het Braziliaanse bedrijf Brotto Figs. 

De start van het seizoen hangt af van de weersomstandigheden. "We begonnen op 22 oktober aan onze eerste oogst. We zijn nog niet volledig productief maar zitten op zo'n 70% van onze normale oogst. Dit is volledig te danken aan het weer want er waren weinig koude dagen. We kijken ernaar uit om zo vroeg mogelijk te beginnen want de prijzen zijn goed en ook de vraag is doorgaans sterk in de maanden november en december."

Hij legt uit dat het Turkse vijgenseizoen afgelopen is. "Voor zover ik weet, zijn er tekorten op de markt en is de vraag groot. Er is wel wat aanvoer uit Israël en Peru maar die uit Brazilië komt nu pas net op gang. Aangezien het seizoen wat eerder is begonnen, oogsten we nu al goede volumes. Vanaf december piekt de productie maandelijks. In december ligt deze productiepiek meestal tussen 10 en 20 december en hiermee kunnen we aan de extra vraag voor de kerstdagen beantwoorden. We verwachten dit seizoen goede hoeveelheden, te beginnen met een groei van 10% ten opzichte van november vorig jaar en ook in december verwachten we 10% meer te oogsten dan voorgaande jaren."

Verser en rijper naar de markt
Brotto Figs teelt al haar vijgen zelf, verdeeld over twee teeltbedrijven. "De bomen zien er gezond uit. We hebben ook veel onvolgroeide vijgenbomen die al wel fruit in goede maten geven. Ieder jaar doen we weer ons uiterste best om meer rijpe vijgen naar de Europese markt te verladen. Vijgen zijn erg bederfelijk, vandaar dat we geen volledig rijp fruit kunnen exporteren. We plukken de vijgen wat eerder. Het kost ons ongeveer vijf dagen om het fruit bij de afnemer te krijgen."

"We werken er hard aan om zoveel mogelijk rijpe vijgen in het winkelschap te krijgen. Frequenter luchttransport, zoals vier tot vijf keer per week, is hiervoor noodzakelijk. Het leveren van vers en rijp fruit aan de markt is beter voor onze klanten. Zij vragen om rijp fruit met een donkere kleur."

Europese vraag groeit
Volgens Mauricio heeft het besluit om te stoppen met het toepassen van het Bordeauxse pap geleid tot een sterkere vraag naar Braziliaanse vijgen. "Het gebruik van de Bordeauxse pap was niet langer toegestaan en veel telers moesten dan ook overschakelen op alternatieven en hun hele teeltproces binnen een paar maanden tijd aanpassen. Dit is ons gelukt en nu telen we vijgen zonder zichtbare residuen."

Het stoppen met deze methode heeft ook een positief effect op de markt gehad. "Mensen accepteren de vijgen nu makkelijker omdat ze er beter uitzien en smaken. Het gebruik van de Bordeauxse pap was veilig maar liet een wit poederig laagje achter op de vijgen. Dankzij deze verandering neemt de vraag met het jaar toe. Het eerste jaar na de aanpassing zagen we onze export bijvoorbeeld al met 20% groeien."

Andere rassen
Brotto Figs werkt hard aan het verbeteren van de houdbaarheid. "Dit is erg belangrijk als je werkt met het ras Brown Turkey. We zijn op zoek naar nieuwe rassen die beter smaken, een goede kleuring hebben en langer houdbaar zijn. We testen momenteel zo'n twintig rassen maar het vergt veel tijd om de resultaten met betrekking tot de teelt, smaak en maten te evalueren. Een aantal rassen presteert bijvoorbeeld goed in het buitenland maar niet in Brazilië of juist andersom."

Rode guave
Naast vijgen heeft het bedrijf dit jaar ook rode guave geïntroduceerd. "Momenteel exporteren we nog maar kleine volumes van ongeveer twee pallets per week. We zijn echter van mening dat dit product enorm veel potentie heeft omdat het erg gezond en rijk is aan vitamine C, A en lycopeen is. Het is ons doel om de export te vergroten. Hoewel guave in Brazilië een alledaags product is, is dit in Europa nog lang niet het geval. 

Mauricio vertelt tot slot dat zijn bedrijf naast dit nieuwe product ook haar vijgenproductie blijft uitbreiden. "We groeien ieder jaar met ongeveer 10%. Ons pakstation is nu al wat te klein geworden, vandaar dat we besloten hebben om nieuw te bouwen. We hopen het in het seizoen 2019-2020 in gebruik te kunnen nemen zodat we ook de komende jaren kunnen blijven groeien."

Voor meer informatie: 
Mauricio Brotto
Brotto Figs
Brazil
E: brotto@brottofigs.com 
www.brottofigs.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven