Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Wiebes ziet later verzamelen van cijfers als onwenselijk

Oogstraming zaaiuien blijft in oktober

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat ziet het later verzamelen van de cijfers ten behoeve van de ramingen van zaaiuien als onwenselijk. Het betekent een verzwaring van de lastendruk voor boeren en het CBS moet extra kosten maken. Bovendien zijn geen reden aan te nemen dat de publicatie van de oogstcijfers door het CBS marktverstorende gevolgen heeft. Wiebes schrijft dat in een reactie op een motie van de Tweede Kamer om oogstramingen van uien ten behoeve van de landbouwrekening zo laat mogelijk samen te brengen. 

Naar aanleiding van de motie hebben de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met het CBS de mogelijkheden verkend die leiden tot het zo laat mogelijk samenbrengen van oogstramingen van de uien ten behoeve van de landbouwrekening, met als doel deze in december in plaats van in oktober te publiceren.

Het later verzamelen van gegevens ten behoeve van de ramingen van zaaiuien betekent volgens Wiebes een verzwaring van de lastendruk voor boeren, omdat het inwinnen van de gegevens dan niet meer gecombineerd kan worden met de uitvraag naar andere Europees verplichte informatie over poot- en consumptieaardappelen. Dit betekent daarnaast dat het CBS extra kosten moet maken.

Wiebes ziet daarnaast geen reden aan te nemen dat de publicatie van de oogstcijfers door het CBS marktverstorende gevolgen heeft. Het is mogelijk dat voorlopige ramingen invloed kunnen hebben op prijszetting. De raming van het CBS is echter onafhankelijk. Er is geen partij die op voorhand meer of minder voordeel heeft van de raming. De raming voorziet in oktober hiermee in een nationale behoefte aan cijfers die inzicht bieden in de markt. Zonder een voorlopige raming door het CBS is het zeer waarschijnlijk dat andere gegevens, die verzameld worden door individuele ketenpartijen, gebruikt worden om prijzen te bepalen, aldus Wiebes.

Gezien het hiervoor genoemde ziet de minister het later verzamelen van de cijfers ten behoeve van de ramingen van zaaiuien dan ook als onwenselijk.

Bron: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven