Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Binnenkort weegt een kilo AGF anders

In de loop der eeuwen is een 'kilogram' gedefinieerd en geherdefinieerd. Maar sinds 1889 staat de standaard bekend als 'Le Grand K', een cilinder van platina-iridium. Het wordt bewaard in een stolp op het Internationale Bureau of Weights and Measures in Sèvres, Frankrijk. Al bijna 130 jaar wordt de massa van deze cilinder gezien als de internationale standaard voor de kilogram.

Dit kan nu allemaal veranderen. Een aantal vertegenwoordigers zal vrijdag in Versailles stemmen over het herdefiniëren van het International System of Units (SI). De kilogram is een van de vier fundamentele eenheden die heroverwogen worden. 

Naast de kilogram zijn de ampère, de Kelvin (temperatuur) en de mol (hoeveelheid substantie) ook aan de beurt voor herdefiniëring. De definitie van de kilogram wordt gebaseerd op een natuurkundig concept dat bekend staat als de Constante van Planck.

De stap werd noodzakelijk nadat wetenschappers met een meetkundig systeem willen komen dat gebaseerd is op onveranderende, fundamentele natuureigenschappen. Le Grand K, het 'internationale prototype kilogram', is het laatste object dat werd gebruikt om de SI eenheid te definiëren. 

Als natuurkundig object is het moeilijk om in gewicht te veranderen. Maar het kan stoffig of door atmosfeer beïnvloed worden. Schoonmaken kan het gewicht veranderen, hoe miniem ook.

Bron: financialexpress.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven