Rapport van het CBI

80% van alle geïmporteerde ananas in EU is MD2

De Europese import van verse ananas heeft in de afgelopen jaren steeds een omvang van rond de 900.000 ton. De handel in dit fruit wordt gedomineerd door de MD2 ananas en een paar multinationals, zoals Dole Food Company, Del Monte Foods, Fyffes en Chiquita. Volgens een recent rapport van het Centrum tot Bevordering van de Import uit Ontwikkelingslanden (CBI) moeten kleine exporteurs in ontwikkelingslanden op zoek naar manieren om zich te onderscheiden op basis van kwaliteit, prijs en duurzaamheid.

De instantie wijst erop dat 80 % van de Europese import betrekking heeft op MD2 ananas. De rest bestaat onder andere uit de rassen 'Suave Cayena', 'Sugarloaf' en 'Victoria'. Over het algemeen wegen ananassen voor de verse consumptie tussen de 1 en 2,5 kilo en worden ze verdeeld in 3 klassen: Klasse Extra, Klasse I en Klasse II. Het grootste deel van de ananas die op de Europese markt wordt afgezet heeft betrekking op Klasse I of Klasse Extra.

Europa wordt bijna uitsluitend bevoorraad door ontwikkelingslanden en de markt is 'volwassen' geworden sinds grote bedrijven zich gevestigd hebben in de telende landen. Dit plaatst kleinere leveranciers voor uitdagingen.

"Probeer concurrentie met de dominante bedrijven in de ananassector te vermijden. Richt je op de nichemarkten (bijvoorbeeld op fruit dat sociaal verantwoord, milieuvriendelijk of biologisch geteeld is) of op specialiteiten (zoals baby ananassen)", raadt het CBI aan.

Grote markten als Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk importeren direct uit het land van herkomst. Driekwart van de totale handelswaarde heeft betrekking op directe import vanaf de consumentenmarkt, waardoor de optie bestaat om rechtstreeks de meest geschikte markt te kiezen en te bevoorraden. 

Volgens het rapport is Europa zelf geen concurrent in de ananasteelt aangezien alleen Portugal het fruit teelt en het alleen in Portugal en Spanje afzet.

Hoewel de MD2 het meest populaire ras is, stelt het rapport dat er kansen liggen voor andere rassen die beschikken over een even zoete smaak en sappig vruchtvlees.

 

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven