Nieuw Spaans bedrijf: Aguacatera del Sur

"Enkel samenwerken met grote avocadotelers"

In het Spaanse Málaga, het centrum voor de teelt en afzet van avocado in Spanje en Europa, is onlangs een nieuw bedrijf opgericht dat gespecialiseerd is in de import van dit fruit. Aguacatera del Sur bestaat uit ondernemers met ervaring in de afzet van avocado, die belangrijke handelscontacten hebben in de grote avocado telende landen.

"Als ondernemers die dit bedrijf vormen, hebben we een achtergrond in grote bedrijven die leidend zijn in de teelt en afzet van tropisch fruit", vertellen Oscar Martínez en Miguel Ángel Loayza. "We hebben al verschillende werkovereenkomsten gesloten die ons verzekeren van een wekelijkse vraag van 8 tot 10 containers met avocado". 

De avocado maakt zijn hoogtijdagen door, met een verwachte groei van de consumptie voor in ieder geval de komende tien jaar. Dit fruit zal de kernacitiveit gaan vormen van dit nieuwe bedrijf, dat ook andere producten afzet, zoals mango, druiven, granaatappel en limes. Tijdens de recente editie van Fruit Attraction beschikte Aguacatera del Sur over zijn eigen stand en presenteerde het bedrijf zich officieel. "De ontvangst door de bezoekers was spectaculair. We hebben al overeenkomsten gesloten met diverse leveranciers, waarmee we verzekerd zijn van een levering van 12 maanden per jaar", vertelt Martínez.

In de enkele maand tijd die het bedrijf nu bestaat, heeft het al 14 containers uit Peru afgezet. "We zijn zeer tevreden met de resultaten van het seizoen van Peruaanse avocado en nog extra als we rekening houden met het feit dat het een van de slechtste avocadoseizoenen van de laatste jaren is geweest. Momenteel zijn we volop bezig met het seizoen in Jalisco, in Mexico, vanwaar we wekelijks 4 tot 6 containers laden. Vanaf maart verwachten we te beginnen met containers vanuit Zuid-Afrika en in mei zullen we opnieuw samenwerken met onze partners in Peru. We willen alleen samenwerken met grote leveranciers en erkende merken", legt Loayza uit. "Wanneer we een lage kostenstructuur handhaven en concurrerender kunnen zijn, zullen klanten en leveranciers dat waarderen". 


Gunstige marktsituatie voor avocado

"Hoewel het Peruaanse avocadoseizoen vastliep vanwege het overaanbod op de Europese markt, hebben we middenin de 'storm' besloten om van start te gaan met het seizoen in Mexico. We deden dit ondanks het feit dat de prijzen hoog waren in vergelijking met de situatie op de Europese markt op dat moment met prijzen van slechts 3 of 4 euro. We hebben de ontwikkeling op de markt voorzien en nu de eerste containers met Mexicaanse avocado aankomen, is de markt veel interessanter met prijzen van rond de 12 euro per doos. Bovendien zal er de komende weken sprake zijn van een stijgende trend vanwege de schaarste op de markt. Daarnaast zal de staking die in Michoacán plaats heeft gehad een oplevingseffect in Europa hebben aangezien de VS-markt zich gedwongen heeft gezien de Chileense verzendingen te monopoliseren, wat in de maand december te merken zal zijn in Europa". 

Volgens Martínez zou dit er zeker toe kunnen leiden dat Spaanse telers te vroeg beginnen met oogsten op een moment dat het drogestofgehalte nog zeer dicht bij de grenswaarde ligt.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven