Martin Oudenes, Roveg:

"Kwaliteit Amerikaanse zoete aardappelen heeft me gezien de weersomstandigheden positief verrast"

Tholen - Roveg heeft twee weken terug het Noord-Amerikaanse zoete aardappelseizoen opgestart. "De teelt heeft nogal wat water over zich heen gekregen, dus we zijn voorzichtig van start gegaan. Je kunt namelijk maar één keer goed starten, maar ik ben positief verrast over de kwaliteit", vertelt Martin Oudenes. "We zijn gestart met een aantal containers, maar gaan nu de volumes ophogen."

Ondertussen is ook het Egyptische seizoen voor de oranjevlezige zoete aardappelen nog een week of twee gaande, waarna het seizoen tot januari wordt doorgetrokken met witvlezige zoete aardappelen. "Egypte heeft een erg goed seizoen gehad met kwalitatief hoogwaardige handgerooide zoete aardappelen", vertelt Martin. Het Spaanse seizoen zal nog een maand of twee aanhouden. "Maar ook daar is tot op heden veel regen geweest en hebben de machinaal geoogste zoete aardappelen iets meer schilschade."

"Hopelijk trekt de vraag als het kouder wordt nog verder aan. Richting de feestdagen worden er traditiegetrouw meer zoete aardappelen geconsumeerd, maar los daarvan stijgt de vraag naar zoete aardappelen jaarlijks en maakt dit product een mooie groei door. Dat brengt ook met zich mee dat er steeds meer spelers zich in deze markt begeven", aldus Martin. De prijs voor de Spaanse en Egyptische zoete aardappelen ligt momenteel rond 1 euro per kilo, de prijs van het Amerikaanse product ligt op een kiloprijs rond de 1,20/1,30 euro."

"Amerika heeft een hele goede lokale markt. Met Thanksgiving, Kerst en Pasen maken ze er helemaal een feest qua consumptie. Je hoort zelfs van partijen die moeite hebben om product naar Europa te sturen, maar onze aflader heeft voldoende product beschikbaar", zegt Martin. "Naast de genoemde landen zie je ook tal van landen experimenteren met de teelt van zoete aardappelen. Dat gebeurt in Nederland, maar ook in België en Duitsland. Dit blijven echter niche-markten en als je met grote programma's werkt, werken deze producties alleen marktverstorend. Maar goed, om te groeien begin je klein. Met alle producten is men ooit kleinschalig begonnen", besluit Martin.

Voor meer informatie:
Roveg Fruit
Nijverheidsweg 20
2742 RG Waddinxveen
T +31(0)180 635 700
martin_oudenes@roveg.nl
www.roveg.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven