Ger Kingma, Hagé International:

"Tekorten aan alle Spaanse tomaten met uitzondering van cherrypruim"

Tholen - De Spaanse tomatenmarkt wordt momenteel voornamelijk gekenmerkt door vertragingen. "Niet zo verwonderlijk, want het weer is slecht in Spanje en ook voor de komende dagen wordt nog regen verwacht. Daardoor hebben de tomaten een achterstand opgelopen", zegt Ger Kingma van Hagé International. "En ook als het niet regent, blijft de luchtvochtigheid hoog, wat niet bevorderlijk is voor de gewassen omdat het ziektes en plagen aantrekt."

Dit resulteert over de hele linie in tekorten op de tomatenmarkt. "Pruimtomaten lopen twee weken achter. Hetzelfde geldt voor ronde tomaten en ook met cherrytomaten is het op en tekort", vertelt Ger. Uitzondering vormen dit jaar de cherrypruimtomaten, waarvan er meer dan voldoende beschikbaar zijn. "Daar is een sterke uitbreiding in geweest en dan krijg je vanzelf overschotten."

"Het areaal ronde en trostomaten is redelijk gelijk gebleven, maar de cherrytomaten zijn in Spanje een beetje de gebeten hond geworden. Hiervan is het aandeel Klasse II de afgelopen jaren te groot geworden, waardoor veel telers hebben gekozen voor eenvoudigere teelten als komkommers of cherrypruimtomaten", vertelt Ger.

"De cherrypruimtomaten zijn nu lastiger te slijten, maar bij de meeste types is de vraag groter dan het aanbod en vertonen de prijzen een stijgende lijn. Wel heb je altijd in deze periode, zolang het laatste kistje Hollandse tomaten nog in de markt is, dat dat altijd nog wat groter wordt gemaakt, maar op een gegeven moment zullen de klanten toch over moeten schakelen."

Voor meer informatie:
Ger Kingma
Hagé International
Tel: 0180-657702
G.Kingma@thegreenery.com
www.hage-international.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.