Bart Bruyninckx, Bruyninckx Chiconnettes

“Vraag mini witloofvraag piekt in kerstperiode”

Tholen – “De prijs van witloof is al jaren aan de lage kant, maar gelukkig is het de laatste twee maanden aan de betere hand. Wij zetten enkel nog mini witloof af, waar we voorheen ook normaal witloof aanboden”, vertelt Bart Bruyninckx van Bruyninckx Chiconettes. “De vraag naar mini witloof neemt richting de kerst weer toe en de piek verwachten we voor en tijdens kerst. De meeste witloof zetten we af op de binnenlandse markt en gaat voornamelijk naar de retail. Het overige deel wordt via de veiling afgezet en gaat richting groothandels en horeca. België is één van de landen met de hoogste witloofconsumptie ter wereld. Enkel wordt het product met name geconsumeerd door de oudere generatie. Daarom organiseren wij regelmatig rondleidingen voor scholen en andere geïnteresseerde partijen rondleidingen om mensen weer bewust te maken van het eten van witloof.”

Friseline
Sinds enkele jaren heeft Bruyninckx ook de Gouden Tavola-winnaar friseline in het assortiment. “De markt voor Friseline is nog wat moeizaam. De retail wil graag nieuwe producten, maar als er nieuwe producten zijn willen ze het niet proberen of hebben ze geen ruimte”, aldus Bart. “De nieuwe oogst friseline komt begin december weer binnen en gaat via handelaars voornamelijk naar horeca. We zijn er nu drie jaar mee bezig en krijgen veel positieve reacties op het product.” Naast friseline biedt Bruyninckx gegaarde witloof aan wat jaarrond vlot en stabiel doorloopt. Dit product wordt met name verkocht aan scholen en ziekenhuizen. “Ook hebben we eens een pilot gedaan met mini-roodloof, helaas verdwijnt bij de garing de mooie rode kleur. Dus is het product enkel interessant wanneer het rauw wordt gegeten of als decoratie.

‘’Eind jaren 60 is mijn vader het bedrijf gestart met gewone witloof. De witloof consumptie is in de loop der jaren sterk veranderd. Voorheen werd witloof maar op een tweetal manieren klaargemaakt, terwijl er nu zoveel meer manieren zijn”, vervolgt Bruyninckx. “In 2000 zijn we begonnen met het telen, verwerken en afzetten van mini witloof. Momenteel zijn er twee telers van mini witloof in België. Het is en blijft een nichemarkt.” Tijdens de piekdagen verwerkt Bruyninckx rond de 100.000 plantjes per dag en op jaarbasis enkele miljoenen. Tijdens de piekperiodes is er ongeveer 60 man aan het werk, terwijl er in de zomer rond de 20 à 25 mensen aan het werk zijn.

Voor meer informatie:
Bart Bruyninckx
Bruyninckx
Schuttersveldstraat 7
3272 Messelbroek
+32(0)475 842 759
bruyninckx@miniwitloof.be   
www.miniwitloof.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven