Sergio Siscar, directeur van Venser Group

"Groot prijsverschil tussen grote en kleine maten citrus"

Dankzij de vroege rijping van de oogst in het binnenland van het zuiden van Valencia zet Venser Group sinds ruim 3 weken Navelina sinaasappelen af. De afzet van de Oronules mandarijnen eindigde vorige week en momenteel is het bedrijf al bezig met de eerste Clemenules, de variëteit die tot eind januari de markt zal domineren.

"Er zijn steeds minder partijen sinaasappelen uit Zuid-Afrika aanwezig. Hoewel deze goedkoper zijn dan onze eerste Navelina's, is de kwaliteit van dit fruit sterk verminderd doordat het al te lang op de markt is sinds de oogst. Dit is te merken aan de hardheid en de levensduur van deze sinaasappelen. Onze klanten zijn zeer tevreden met de kwaliteit en de Brix-waarde van onze Navelina's. De eerste partijen zijn bestemd voor de nationale markt, die minder veeleisend is op het gebied van de kleuring. Op dit moment is de kleuring al intenser en exporteren we constante volumes", vertelt Sergio Siscar, directeur van Venser Group.

Het Valenciaanse bedrijf, dat gerund wordt door de familie Siscar, beschikt over 4 verpakkingscentrales van citrus in Gandía, Xeresa en Piles. Hier werken ze afzonderlijk met sinaasappelen, mandarijnen, mandarijnen met blad en biologische citrus. Ook beschikken ze over een logistieke afdeling en 5 vrachtwagens die voorzien zijn van hun merk.

"Het grootste deel van het fruit dat we afzetten, kopen we direct bij telers in. Afhankelijk van het seizoen gaat het om tussen de 15 en 20 miljoen kilo citrus. We specialiseren ons in de afzet naar supermarkten, waarvoor we beschikken over alle benodigde certificeringen en ook in sinaasappelen voor de verwerking in sappen. Dit jaar beschikken we over het certificaat voor de verwerking en afzet van biologische citrus en citrus met nul residu. Momenteel gaat het om beperkte hoeveelheden die we voornamelijk afzetten in landen in Noord-Europa", vertelt Sergio Siscar.

Sergio Siscar (rechts), samen met zijn collega's in de stand van Venser Group tijdens Fruit Attraction 2018.

Volgens de exporteur is er op de markt sprake van een overvloed aan fruit met kleine en middelgrote maten, afkomstig uit Spanje en Italië. Het prijsverschil tussen de grote en de kleine maten is erg groot.

"Het is erg moeilijk om bijvoorbeeld clementines in maat 5 af te zetten en als het je wel lukt, is het tegen zeer lage prijzen. De verwerkende industrie is ook geen interessante optie aangezien ze daar dit jaar erg lage prijzen betalen, meer nog dan dat op de versmarkt het geval is. Met deze maten richten we ons dit jaar op girsac-verpakkingen en pitufo-dozen voor supermarkten. Met sinaasappelen gebeurt hetzelfde. Er is veel vraag naar de maten 1 tot 3, maar die zijn nauwelijks beschikbaar. Anderzijds doen de grote maten het beter dan andere jaren rond dezelfde tijd met zeer goede prijzen".

Venser verzendt zijn citrus voornamelijk naar supermarktketens in Scandinavië, waar het bedrijf veel ervaring heeft. Ook verzenden ze naar andere Europese markten, zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, landen in Oost-Europa en de Baltische Staten. Daarnaast zetten ze af in de Arabische Emiraten en sporadisch in onder andere Brazilië, Cambodja en Maleisië.

"We zijn geïnteresseerd in een uitbreiding naar Frankrijk, Zwitserland en Nederland", benadrukt de exporteur. "Het is interessant voor ons om ons aanbod te differentiëren op verschillende markten. Elke markt heeft namelijk zijn eigen voorkeur op het gebied van ras, maat en kwaliteit, wat het voor ons gemakkelijker maakt om al onze producten kwijt te kunnen op de markt".

"Clemenules is het mandarijnenras waar we veruit het meest mee werken. Daarna gaan we verder met de 'luxe' rassen, zoals de Nadorcott, Tango en Orri, waarmee we het Spaanse mandarijnenseizoen beëindigen. Tegen de tijd dat wij al beginnen met andere vroege rassen worden deze variëteiten ook aangeboden door landen van het zuidelijk halfrond. Wij bieden ze aan het einde van ons seizoen ook aan, om ze gedurende een zo lang mogelijke periode af te zetten. Daardoor is er iedere keer sprake van meer overlap met het begin van het seizoen van het zuidelijk halfrond. Er is een duidelijke voorkeur voor deze rassen waar te nemen op de markt, wat terug te zien is in de afzet, die hoog is ondanks de hoge prijzen. Hetzelfde gebeurt met de sinaasappelvariëteiten Valencia Midknight, Navel Powel, Chislett en Barsfield", aldus Sergio Siscar.

Sinds 4 jaar zet het Valenciaanse bedrijf gedurende het hele jaar citrus af, ofwel Spaans fruit vanuit de koeling, ofwel fruit dat geïmporteerd wordt uit landen op het zuidelijk halfrond. "Het is belangrijk om je klanten een ononderbroken service te bieden. Op die manier heb je een grotere kans op hun loyaliteit".

Voor meer informatie:
Sergio Siscar
Venser
M: +34 625157753
T: 34 960089263
sergio@vensergroup.com
www.vensergroup.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven