Het Spaanse Ministerie van Landbouw, Visserij en Voeding verwacht voor het seizoen 2018/2019 een groei van 3,2 % in de oogst van appelen ten opzichte van het vorige seizoen. Voor de perenoogst wordt een daling van 7,1 % geraamd.
Afgelopen woensdag, tijdens een bijeenkomst van verschillende organisaties in de sector, waaronder FEPEX, werd het rapport met de betreffende cijfers geanalyseerd. Volgens het rapport zal de appelteelt van dit seizoen (van september tot juni) een opbrengst van 511.425 ton hebben, waar dit in het vorige seizoen 495.742 ton was. Ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vijf seizoenen is er echter sprake van een daling van 1,3 %. Ook werd in de loop van de bijeenkomst duidelijk dat de uiteindelijke volumes van het huidige seizoen mogelijk lager zullen uitvallen dan het Ministerie aankondigde.
De teelt in Catalonië zal naar verwachting 273.100 ton opbrengen, 1,2 % minder dan in 2017/2018. In Aragón zal dit 94.446 ton (+5,4%) zijn, in Galicië 50.421 ton (-0,3%), in Castilië en León 43.003 ton (+63%) en in de rest van de autonome regio's bij elkaar 50.445 ton (-4,2%).
Het Ministerie van Landbouw raamt dat de perenoogst dit seizoen 335.281 ton zal bedragen, 7,1 % minder dan in het vorige seizoen en 10,1 % onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. De perenopbrengst in Catalonië zal naar verwachting 135.700 ton bedragen, 10,6 % minder dan in 2017/2018, die in Aragón 53.584 ton (-18,3%) en die in La Rioja 56.000 ton (-1,6%). Voor Murcia wordt er 26.235 ton (-4,8%) geraamd, voor Navarra 20.896 ton (-9,2%), voor Castilië en León 14.442 ton (-126%) en voor de rest van de autonome regio's bij elkaar 28.624 ton (-4,3 %).
Op basis van gegevens van het seizoen 2017/2018 is te zien dat de binnenlandse consumptie in Spanje met 4 % daalde ten opzichte van het seizoen 2016/2017, en met 8 % ten opzichte van het gemiddelde van de voorgaande vijf seizoenen. De consumptie per hoofd van de bevolking ligt op 9,4 kilo. De penetratie van appel in Spaanse huishoudens is hoog: 61,3 %, een cijfer dat alleen door de banaan overtroffen wordt.
De binnenlandse consumptie van peren in Spanje nam in het seizoen 2017/2018 met 5 % toe ten opzichte van het vorige seizoen. De neerwaartse trend blijft echter bestaan, want vergeleken met het gemiddelde van de voorgaande vijf seizoenen daalde de consumptie in 2017/2018 met 7 %. De consumptie per hoofd van de bevolking is 5,2 kilo. De penetratie van peren in Spaanse huishoudens is lager dan die van appel (46,9%), maar stijgt licht.
De Spaanse export van appelen in 2018 bedroeg tot augustus 67.856 ton, 2 % meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De export in deze periode had een waarde van 55,2 miljoen euro (+30%). De import bedroeg 105.739 ton (-20%), voor een waarde van 106 miljoen euro (-1%), volgens gegevens van de Dienst Douane en Accijnzen. De Spaanse perenexport tot augustus 2018 kwam neer op 50.139 ton, 9 % minder dan in dezelfde periode in 2017. De export had een waarde van 37,7 miljoen euro (-14%). De import had een omvang van 32.012 ton (+2,3 %) en een waarde van 30,7 miljoen euro (- 3%).
Bron: fepex.es