Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chileense appelexport sluit af met goede cijfers

Nu het jaar 2018 haar einde nadert, komt er ook een einde aan het exportseizoen van Chileense appelen. De export is beĆ«indigd met uitzondering van die binnen Latijns-Amerika en de resultaten zijn goed. Uit gegevens van SAG-ASOEX blijkt dat Chili tot aan week 44 van 2018 al ruim 763.000 ton appelen exporteerde. Dit is 7% meer dan in 2017 en het het hoogste volume van de laatste vier jaar. 

Deze groei was te danken aan de goede productie gedurende de eerste maanden waardoor meer appelen van betere kwaliteit voor de export beschikbaar was. Daarbij was de situatie op de voornaamste exportmarkten dit jaar anders. In de Verenigde Staten was de lokale productie groot, waardoor er grotere voorraden waren op het moment dat de Chileense appelen op deze markt kwamen. Dit had lagere prijzen en een exportdaling tot gevolg (-20% ten opzichte van 2017). 

In Europa was de productie het laagst in jaren als gevolg van voorjaarsvorst. Dit leidde tot een lage aanvoer van lokale appelen en hoge prijzen voor importappelen. Chili exporteerde 226.480 ton naar Europa, de grootste hoeveelheid sinds 2011. Er vond een aantal opvallende verschuivingen plaats. Terwijl in 2013 nog 37% van de Chileense appelen voor Nederland bestemd was, bedroeg dit percentage in 2018 maar 19%. De export naar Frankrijk en Duitsland groeide daarentegen fors (gegevens niet weergegeven). 

Tenslotte was er nog een andere bestemming die eruit sprong. In 2018 importeerde India namelijk 56.306 ton Chileense appelen. Hiermee is dit land na de Verenigde Staten en Colombia de grootste importeur van appelen en stoot het zelfs Taiwan van de troon. 

Bron: iqonsulting.com

Publicatiedatum: