Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt sinaasappelen

Het noordelijk halfrond neemt het sinaasappelseizoen over van het zuidelijk halfrond. Terwijl in Europa de laatste sinaasappelen uit Zuid-Afrika worden verkocht, komt de aanvoer uit de Mediterrane landen op gang. Spanje, als belangrijkste leverancier voor Europa, kampt met problemen. Kleine maten en regen drukken de stemming op de markt. Kunnen Griekenland en Italië profiteren van die situatie? In de VS is de stemming niet veel beter. De laatste Chileense sinaasappelen maken het lastig voor de Californische oogst. Ook daar worden kleine maten verwacht. In Australië heerst een bijna euforische stemming. De export trekt aan, de prijzen lopen op en er wordt volop aangeplant.

 

Spaanse sector bezorgd over seizoen

Momenteel worden nog de laatste Zuid-Afrikaanse Valencia’s in de Europese retail terwijl het Spaans seizoen in Valencia en Andalusië begonnen is. Daarmee zijn de grootste citrusregio’s van Spanje aan de markt met de eerst Navelina’s. Op dit moment is de regen de grootste dwarsligger voor de telers in Valencia. Boomgaarden zijn onder water gelopen en in sommige gevallen staat het water ook in de pakstations. Daardoor kan het fruit niet geoogst worden, wat negatief uitpakt voor de bewaarbaarheid van het fruit. Daarnaast worden al schilproblemen verwacht door de aanhoudende regen.

Vanaf het begin was het een moeizamer seizoen dan vorig jaar. De oogst begon later omdat het fruit nog niet optimaal was. De opbrengst ligt 23% hoger met een overvloed aan kleine maten. Daar bovenop bleef het lang warm in Europa, wat de vraag beïnvloedde. Als gevolg daarvan bleef het rustig op de sinaasappelmarkt. De telers en exporteurs zijn inmiddels bezorgd, ook over de regen, en verkopen tegen lage prijzen.

De prijs staat momenteel lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Aangezien er aanzienlijk meer kleine maten beschikbaar zijn, is de industrie begonnen met een prijs van 0,10 euro voor een kilo. dat is de helft van de prijs die vorig jaar genoteerd werd. De opkopers van het fruit betalen de telers 0,07 euro, wat lager is dan de verkoopprijs voor Klasse 3.

Ter vergelijking: de prijs voor Navels staat op de Citrus Fruit Market op 0,15 euro (in Merca Valencia brengt het fruit 0,40 euro ), terwijl de Navel Lane Late op 0,23 euro staat en de Salustiana op 0,19 euro, dat blijkt uit cijfers van de Council of Agriculture.

Italië: prijs loopt op, positieve stemming

Week 45 werd gekarakteriseerd door een oplopende gemiddelde prijs. Dat is het gevolg van de stijging die genoteerd werd voor de gekleurde rassen uit Siracusa. Die profiteren van een beperkte beschikbaarheid als gevolg van de golf slecht weer dat eind oktober over sommige Siciliaanse productiegebieden trok. In week 45 begon de oogst van de Navelina’s in de regio’s Metaponto. De eerste oogst toont een tevredenstellende kwaliteit, ondanks dat de kleur nog niet homogeen is als gevolg van de temperatuur die bovengemiddeld hoog is. De startprijs lag iets hoger dan vorig jaar. De prijs voor product uit Taranti daalde als gevolg van een grotere aanvoer en een kwaliteit die niet altijd goed te noemen was. Dat is het resultaat van de regen tijdens de laatste fase in de rijping van het fruit.

Door verschillende factoren, waaronder ziektes zoals Tristeza virus, is de productie in algemene zin laag voor Siciliaanse sinaasappelen. De Moro’s noteren een hoge prijs voor het fruit aan de boom. In vergelijking met vorig jaar ligt de prijs 30% hoger. Naar verwachting begint men binnenkort met de groothandels- en retailcontracten. Op dit moment zijn internationale kopers onzeker over de hoge productie prijs.

Het seizoen 2018/2019 begint met een goed vooruitzicht voor de POD Orange uit Ribera, Sicilië. De afgelopen dagen begon de verkoop van de eerste Navelina’s met een hogere gemiddelde prijs dan vorig jaar. Controles in het veld bevestigen de “uitstekende kwaliteit” en een middelgrote maatvoering. Gemiddeld zal de oogst vergelijkbaar zijn met vorig jaar. Tot december worden de Navelina’s geoogst, daarna nemen de Brazilian en Washington Navels de markt over. Er wordt 20% meer volume verwacht. Ook de verwachtingen voor de vroege Vaniglia, de zoete sinaasappel uit Ribera, ziet er goed uit. het areaal voor dit ras stijgt jaarlijks.

 

Griekenland: goed seizoen verwacht

Deze maand beginnen de verschillende afzetorganisaties het seizoen. De Griekse teelt is versnipperd over een groot aantal kleine telers, waardoor de arealen per teler klein zijn. Een groot deel van de telers is parttimer. Daardoor is er weinig ruimte om te investeren in de teelt. De export richt zich vooral op de Oost-Europese landen, waarbij Polen, de Balkan, Roemenië en Bulgarije de belangrijkste exportlanden zijn. De verwachtingen voor het seizoen zijn goed, met een goede oogst en een goede kwaliteit. Ook over de maatvoering hebben de exporteurs geen klagen.

 

Frankrijk: volle citrusmarkt

Momenteel ontbreekt het op de Franse citrusmarkt aan dynamiek. Er is veel aanvoer van verschillende origines, met een weinig actieve vraag. Prijzen hangen in hoge mate af van de kwaliteit. Op Corsica is de sinaasappelteelt volop in ontwikkeling. Doel is om de sinaasappels tijdens de decembermaand op de markt te brengen. Net als de beroemde Corsicaanse clementines, zullen deze met hun blaadjes worden afgezet. 

 

Duitsland: Spanje wisselt Zuid-Afrika af

In de Duitse groothandel barst het Europese sinaasappelseizoen geleidelijk aan los, hoewel her en der nog Zuid-Afrikaanse Valencia Late opduiken. Men gaat ervan uit dat het Zuid-Afrikaanse seizoen uiterlijk binnen 2 weken definitief wordt afgesloten. De eerste Spaanse Navelina-sinaasappelen van het seizoen worden eveneens sinds 1 a 2 weken aangeboden. De verkoopprijzen voor A-kwaliteit ligt momenteel tussen de 1,50 en 1,80 (Kiloprijs in groothandel). Het zijn met name de bekende kwaliteitsmerken - waaronder Rotkehlchen, Götterfrucht en Die Süße Susie - die gretig aftrek vinden, zowel in de groothandel als de retail.

In de komende weken tot aan de kerst zullen ook de bloedsinaasappels (Tarocco, Moro en Sanguinelli) uit Italië stilaan op de markt komen. Met betrekking tot deze productcategorie merkt men op dat sinds enkele jaren het besef lijkt gekomen dat het vervroegd aanbieden van bloedsinaasappels ten koste gaat van de kwaliteit en smaak. De betere bloedsinaasappels worden volgens specialiseerde handelaren dan ook pas na de jaarwisseling aangeboden.

Nederland/België

De eerste Spaanse Navelina's arriveren momenteel op de Nederlandse markt. Ook de perssinaasappelen zijn voldoende beschikbaar. De aankomst is later dan andere jaren. Ook de prijzen zijn momenteel normaal voor de tijd van het jaar. Importeurs geven aan dat het allemaal zijn gangetje gaat, zonder bijzonderheden. Wel zien de importeurs meer concurrentie van Marokkaans en Egyptisch citrus komen voor het Spaans product. In december worden de eerste Navelina’s uit Marokko verwacht, eind december gevolgd door de Salustiana's voor de pers.

 

Californië verwacht kleine maten

Het seizoen in Californië lijkt tegenovergesteld te worden van vorig jaar. Een handelaar vertelt dat er veel kleine maten zijn. Hij wijt dat onder andere aan de hitte die de vallei Orange Cove teisterde. “Daar bovenop hebben we praktisch geen regen gehad, dus is het erg droog,” vervolgt hij. Dit seizoen wordt dan ook een piek verwacht in de kalibers klein en heel klein. Het seizoen begon iets eerder dan normaal op 22 oktober.

Vorig jaar was het beeld omgekeerd. Toen viel de sortering groot uit en waren er nauwelijks kleine maten beschikbaar. hoe groot de oogst dit jaar precies uitvalt, is nog onzeker, maar kijkend naar het fruit aan de bomen wordt een grotere oogst verwacht. Of het volume ook groter is, blijft nog even de vraag.

Naast Californië is ook het seizoen in Florida begonnen en het importseizoen werkt nog door. “Vooral uit Chili. Ze hadden een iets grotere maatvoering, wat goed is voor hen, maar wij wachten nog tot ze de markt verlaten.” Daardoor is de vraag momenteel klein en zal naar verwachting tot de Kerst laag blijven. Voor de grotere maten worden mooie prijzen genoteerd, terwijl de prijs voor de kleine maten onder druk staat. “Die is aanzienlijk gedaald sinds de start van het seizoen en ik denk niet dat we de bodem al hebben bereikt,” typeert een handelaar.

 

Australisch seizoen breekt opnieuw record

De telers in Queensland rapporteerden een kleinere oogst en een korter seizoen dit jaar, dat meldt Citrus Australia. De kwaliteit stond echter niet onder druk en de prijzen lagen op een beter niveau dan vorig jaar. Dat is ook te danken aan de groeiende export. De sector maakt zich dan ook op voor een tweede recordjaar. Volgens een handelaar zijn de prijzen drie keer hoger dan vijf jaar geleden. De waarde van de export steeg met 10% waarmee voor het eerst de grens van 500 miljoen Australische dollar (320 mln euro) gepasseerd werd.

Uitbreiding van de markten is essentieel geworden voor de Australische telers om de concurrentie met andere landen het hoofd te kunnen bieden. Zowel China als Japan worden belangrijke exportbestemmingen voor de Navels uit het zuiden. Vietnam is een premium markt die bereid is te betalen voor het juiste kaliber (middel tot groot). In de exportmarkten is er meer oog voor de kwaliteit van het fruit. Zeker in China wordt dat belangrijker. Door de groeiende exportmarkt en de goede resultaten wordt er momenteel veel aangeplant, waarbij gekozen wordt voor de rassen waar vraag naar is.

 

Moeizaam seizoen voor Zuid-Afrika

Het was een lastig seizoen voor de Zuid-Afrikaanse sinaasappelen, vooral door overschotten in bepaalde markten door de grotere Egyptische volumes. Zuid-Afrika exporteerde meer dan 78 miljoen dozen (15kg) met Navels en Valencia’s. In de Westkaap waren er wat problemen met de maatvoering door de droogte. Ook uit andere delen van het land werden problemen met de Navels gemeld.

 

Colombia krijgt toegang tot VS

Dit seizoen kreeg het land voor het eerst toegang tot de Amerikaanse markt. De exporteurs reageerden opgetogen. In eerdere verwachtingen dacht de regering in 2019 het eerste citrus naar de VS te kunnen verschepen, maar de export bleek eerder te kunnen aanvangen. De VS vormt een belangrijke exportmarkt voor Colombia. Tussen januari en september van dit jaar kwam de totale export van tahiti citrus en sinaasappelen uit op 212.000 ton voor vijf verschillende internationale bestemmingen.

 

Uruguay wil export vergroten

Tussen januari en juni van dit jaar exporteerde het land 30.000 ton mandarijnen, sinaasappelen en citroenen. Daarmee werd een omzet van 20 miljoen dollar gehaald. De VS vormde de belangrijkste markt, goed voor 60% van het volume. De EU staat tweede met 20% van de export. Daarna volgen onder andere Rusland, Brazilië, Canada en Verenigde Arabische Emiraten. Maar het land kijkt verder. Chinese importeurs toonden interesse in de Valencia’s die in juli en augustus aan de markt zijn. daarnaast worden Filipijnen, Indonesië, India, Vietnam en Mexico genoemd als interessante exportmarkten.

 

Braziliaanse telers optimistisch voor 2019/2020

De eerste vooruitzichten voor het seizoen 2019/2020 voor São Paulo en Triângulo Mineiro die eerder deze maand werden gepubliceerd zijn positief. In oktober viel er regen in de productiegebieden. Dat in enkele gebieden in São Paulo meer regen viel dan het historisch gemiddelde was positief. Volgens telers ziet het er vooral voor de zuidelijke teeltgebieden goed uit, aangezien het klimaat gunstig is. Hoewel het nog heel vroeg is om een verwachting te maken, is de stemming positief.

Het afgelopen seizoen 2018/2019 werd afgesloten met minder positieve cijfers. Voor São Paulo en Triângulo Mineiro werd een daling van 31,4% in opbrengst gerapporteerd ten opzichte van het voorgaande seizoen. Er werden 273,3 miljoen dozen (40,8 kg) gevuld met sinaasappelen, dat was 5,2% minder dan wat in mei gerapporteerd werd. Eerder dit jaar waren er nog zorgen voor het komende seizoen vanwege de droogte. Die zorgen lijken nu meer naar de achtergrond verdwenen.

 

Argentinië opgetogen over nieuwe markten

De hele citrussector valt uiteen in exporteurs die enthousiast zijn over de interesse op de wereldmarkt. Bijvoorbeeld China opende de grenzen voor de Argentijnse sinaasappelen. Anderzijds zijn er de telers die geconfronteerd worden met een hoge belastingdruk en rentekosten voor financieringen. “China ontving voor het eerst in de geschiedenis containers sinaasappelen en dat opent een gigantische perspectief op wat vergelijkbare markten kunnen bieden,” aldus een handelaar. Ook de export van citroenen naar de VS is weer opgepakt en de exporteurs hopen in het kielzog van de citroenen de sinaasappelen naar deze markt te kunnen verschepen.

 

Chili sluit gecompliceerd seizoen af

Het citrusseizoen werd afgesloten met meer dan 358.000 ton export naar verschillende bestemmingen wereldwijd. Dat was een toename van 32%. Van dat volume wordt 28% ingenomen dor de sinaasappelen, die daarmee een tweede plaats innamen na de mandarijnen (30%). Toch wordt het seizoen voor de sinaasappelen getypeerd als “gecompliceerd.” De vorst had impact op het fruit aan de bomen, maar desondanks viel de opbrengst groter uit dan eerder gedacht. Er werd zo’n 99.800 ton geëxporteerd, wat meer is dan in het voorgaande seizoen.