"Potentieel voor Fengapi op wereldwijde appelmarkt"

Eerste appelras uit Zuid-Tirol

Appelen uit Zuid-Tirol zijn bekend en populair in de internationale handel. Tot een eigen ras kwam het tot nu toe echter nog niet. Op de eerste beursdag van de Interpoma in Bozen is nu echter het eerste appelras uit Zuid-Tirol feestelijk gepresenteerd: de 'fengapi'. De moderne appel heeft een interessant potentieel op de internationale markt, zegt Reinhard Kaneppele, voorzitter van Feno GmbH, die zich bezighoudt met de bevordering en ontwikkeling van nieuwe fruitrassen.

Optisch en qua smaak uniek
Na een jarenlange voorbereiding komt het ras nu eindelijk op de markt. In het komende voorjaar worden er 400.000 bomen in verschillende teeltgebieden van Europa (Zuid-Tirol, Duitsland, Nederland) geplant. Dat beslaat circa 100 hectare. De testresultaten zijn tot nu toe veelbelovend, aldus Reinhard. „Het ras heeft een Ferrari-rode schil en wit vruchtvlees. Ze wordt normaal gesproken eind september geoogst, waarna ze volgens de eerste testresultaten probleemloos bewaard kan worden. De appel is qua smaak sappig en zoet, wat op veel afzetmarkten gewenst is'', zegt hij over het potentieel wat betreft de internationale verkoop.

Er wordt momenteel gewerkt aan een verkoopconcept als clubras. De voorwaarden daarvoor zijn volgens Reinhard aanwezig: „Dat wil zeggen dat ten eerste de teelt van het ras moet functioneren, ten tweede moet ze optisch en qua smaak kloppen c.q. door consumenten geaccepteerd worden. Als laatste is ook de bewaarmogelijkheid van groot belang.'' Daarnaast zien de fruitontwikkelaars ook kansen in de biologische teelt.

'Fengapi'
'Fengapi' is een puur technische benaming, die is samengesteld uit de drie namen Feno, Gala und Pink en uitsluitend voor de rasbescherming gebruikt wordt. De daadwerkelijke naam van het merk wordt nog bekend gemaakt.

Nieuwe fruitrassen
Met de appel als zwaartepunt houdt Feno zich bezig met de bevordering en ontwikkeling van nieuwe fruitrassen voor de binnenlandse en buitenlandse markt. De organisatie vormt een schakel tussen de lokale boomscholen en de internationale business binnen de moderne fruitsector.

Verdere informatie:
Feno GmbH
Handwerkerstr. Süd 1
39044 Neumarkt (BZ)
Tel. +39 0471 81 33 36
Fax +39 0471 82 15 07
info@kaneppele.com 
www.feno.it/de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven