Spanje: avocadoseizoen Huelva ziet er hoopvol uit

De avocadoteelt is in opkomst in de Spaanse provincie Huelva. In 2017 was er slechts 25 hectare bestemd voor de teelt van dit fruit. Dit jaar heeft de coöperatie Costa de Huelva, van de Onubafruit groep, 40 hectare geplant op het platteland in de provincie. Traditioneel gezien is Huelva gewijd aan de teelt van zachtfruit. De avocado is een van de fruitsoorten die bedrijven en coöperaties in de provincie gebruiken om hun teelt te diversificeren.

Hoewel sommigen zich nu aansluiten in de avocadoteelt, zijn er ook bedrijven in de provincie die al veel ervaring hebben. Dat is ook het geval bij teler José Francisco Ortiz, die zich sinds bijna 20 jaar bezighoudt met de avocadoteelt in La Redondela aan de Westelijke Kust van Huelva.

Het huidige seizoen, waarvan de oogst eind november zal beginnen, ziet er hoopvol uit. Ortiz verwacht een goede oogst en vertrouwt erop dat de hoge vraag naar het product tot goede prijzen zal leiden. "Vorig jaar werd er 3 euro per kilo betaald voor het klasse 1 fruit. Dit jaar zou de prijs op zijn minst boven de 2,50 euro uit moeten komen, zolang het fruit tenminste de 125 gram bereikt. De markt vraagt om grote avocado's van boven de 150 gram", merkt hij op.

Eén van de vijanden van de avocadoteelt in de provincie Huelva is de hitte. Het gaat om een tropisch gewas dat temperaturen van boven de 25ºC slecht verdraagt. "Hoewel er irrigatie gebruikt wordt, helpt dit niet veel. Bovendien: hoe groter de boom, hoe moeilijker het is om de hitte te verdragen", aldus Ortiz. In de afgelopen maanden, vooral tussen augustus en oktober, heeft de teler dan ook een zware strijd tegen de weersomstandigheden geleverd.

Kou is een andere vijand van deze tropische plant. De avocado verdraagt geen temperaturen van onder de 1ºC, terwijl zulke temperaturen niet ongebruikelijk zijn aan de Westkust van Huelva. Dit jaar verwacht Ortiz hier echter geen problemen meer aangezien "er geen sprake is van vorst in deze regenachtige herfst. Daarom is het doel om te oogsten voordat de winter volop bezig is. Ideaal zou zijn om zo vroeg mogelijk in december af te ronden en in ieder geval altijd vóór januari om de vorst te vermijden".

Ortiz merkt op dat de avocado zeer goed aftrek vindt op de markt. Dit heeft ertoe geleid dat de prijs in de afgelopen vier jaar is gestegen. De teler voegt toe dat een andere vraag is hoe de prijs zich vanaf nu zal gaan ontwikkelen met de groei van het areaal van dit gewas.

 

Bron: agrodiariohuelva.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven