Start oogst wordt gevierd in Agropolis

"Ondanks droogte toch succesvolle Yacon oogst"

De derde oogst van de Kinrooise appelwortel, Tasty Yacon, gaat vandaag van start in Agropolis. Het frisse knolgewas heeft afgelopen seizoen de harten van de Vlamingen veroverd. Tal van Vlaamse supermarkten voegden de Tasty Yacon toe aan hun assortiment. Daarom reden genoeg om de oogst van het huidige jaar te vieren. Daarbovenop worden dit jaar de Kinrooise bakkers uitgedaagd om buiten hun comfortzone te treden en met de Yacon aan de slag te gaan.

De eerste Yacon oogst dateert van 2016. Toen werd hij in het kader van het GroenteInnovatieFonds geïntroduceerd op de Agropolis-site. Waarom men koos voor de Yacon is zeer duidelijk: een smakelijke en frisse knol die bovendien een lekkere bite heeft. Landbouwbedrijf Henckens-Snijkers teelt de Tasty Yacon “We blijven de teeltechnieken optimaliseren voor het vermarkten van dit knolgewas. Zo gebruikten we dit jaar bio-afbreekbaar plastic om het Yacongewas te laten groeien en de effecten zijn zichtbaar positief. Minder onkruidgroei zorgde ervoor dat de wortels voldoende water konden opnemen en dat alle energie naar de plant kon gaan, ” aldus Leo Henckens.

Dat het event dit jaar doorgaat op de Agropolis-site is een primeur. De incubator is zelf pas officieel open van 5 oktober. De samenwerking met landbouwbedrijf HenckensSnijkers bestaat al sinds het introduceren van de Yacon in Kinrooi. “Als Vlaams erkend landbouwincubator is het onze rol om innovatie in land- en tuinbouw te stimuleren en te ondersteunen. De Yacon is zo een innovatief product waar we ten volle onze schouders onder zetten en de introductie ervan werpt nu ook (letterlijk) z’n vruchten af,” aldus Kristof Das, Manager van Agropolis.

Kinrooise bakkers gaan de uitdaging aan
Met dit oogstevent willen we de Tasty Yacon terug in de kijker zetten. Het Aspergeseizoen is al een tijd voorbij, nu mogen we de ‘andere’ Kinrooise groente feestelijk onthalen. Tijdens het event is er een demo en oogstmoment waarbij we in het veld gaan kijken hoe de knol wordt geoogst. Ook zal de Yacon in al zijn vormen te proeven zijn: van Gin tot soep, er is voor ieder wat wils. De Yacon is bijgevolg bruikbaar voor zowel zoete als hartige bereidingen. Dat hij veel potentieel heeft, bewijzen de Kinrooise bakkers die er dit jaar mee aan de slag gingen: van gebak tot brood, de zoete en fruitige toets is een ideale smaakmaker. Alle bakkers, die ermee aan de slag gingen, stellen hun producten voor tijdens het oogstevent. Expertise genoeg dus voor het verwerken van de Yacon.

Voor meer informatie:
Agropolis
www.agropolis-kinrooi.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven