Italië: tomaten hebben het moeilijk, courgettes gaan goed

"De tweede week van november begon voor ons het seizoen waarin we de groenten in de kas gaan telen. Onze telersorganisatie heeft bijna alle groenten die de markt nodig heeft, maar momenteel heeft de trostomaat het moeilijk. Deze is niet zo makkelijk in de markt te zetten." Dat zegt Vittorio Gona, verkoopmanager en voorzitter van telersorganisatie Alba Bio uit Marina di Ragusa op Sicilië.

Markt, teelt en concurrentie
"De andere groenten vinden een meer gebalanceerde markt en we vertrouwen erop dat de prijzen zich op een gewone, niet buitensporige manier gedragen gedurende het seizoen. Als gevolg van de fluctuerende prijzen hebben veel telers geleden en dit moet over twintig dagen voorbij zijn, wanneer we het winterseizoen in gaan. Deze korte overgangsperiode tussen het zomer- en winterseizoen geeft altijd een neerslachtig gevoel want er is sprake van overproductie. Dit is een fenomeen dat we elk jaar in deze periode zien", gaat Gona door.

"Het seizoen van de courgette is goed begonnen ondanks het New Delhi virus waar we mee te kampen hadden. De groei van alle gewassen lijkt regelmatig en de opbrengst zal zeker goed zijn. De prijzen zijn in lijn met die van voorgaande seizoenen: rond de €1,80 per kilo. Deze prijs is een beetje hoog voor de periode maar dat is te wijten aan het ontbreken van aanbod op Europese basis", gaat de voorzitter door.

"De datterino- en cherrytomaten, onze vlaggenschipproducten, hebben een prijs van €1,70 per kilo en €1,50 per kilo en de prijs voor de trostomaten ligt rond de €0,90 per kilo. Deze worden verhandeld tegen €1,40. Dit zijn de prijzen die we liquideren aan onze leden", gaat Gona door.

"We moeten omgaan met de concurrentie van onze Spaanse collega's, die zeer georganiseerd zijn op het gebied van productieplanning en -beheer.  Hierdoor is het moeilijk voor ons om onze groenten op de Europese markt te plaatsen", zegt de voorzitter.

Het assortiment en de 'Marzanino'

Gedurende 5 jaar heeft de telersorganisatie zich toegelegd op de teelt van een tomaat met een hoge smaak, genaamd 'Marzanino', een minipruimtomaat die ook opvalt door zijn goede conservering en een zeer opvallend uiterlijk. De vraag naar deze tomaat "is elk jaar met ongeveer 100% gegroeid, wat de waardering van de consument weerspiegelt, dankzij een hoge Brix-graad gedurende het seizoen."

Het assortiment van de telersorganisatie omvat de meest voorkomende Siciliaanse groenten waaronder de tomaat (datterino, cherry, mini San Marzano, gekleurd, tros, salade, vlees, piccadilly, cocktail), aubergine (zwart, gestreept, violet, wit), paprika (halfrond, vierkant, hoorn) en de courgette (donker, licht en geel).

Telersorganisatie OP Alba Bio beschikt over de belangrijkste certificeringen die de kwaliteit van het werk en productie certificeren, zoals BIO 834/07, GlobalGAP, GRASP, BIO SUISSE en IFS FOOD. De groenten kunnen worden geleverd in alle soorten verpakkingen die door de klanten worden gevraagd en in elk type doos, ook recyclebaar. De telersorganisatie organiseert de logistiek zodat de groenten naar kunnen worden geëxporteerd.

Contact:
O.P. Coop. Alba Bio 
Cda Ferranta, SN
97010 Marina di Ragusa (RG) - Italië
Tel.: +39 932 239003
Fax: +39 932 616014
Email: info@gruppoalbabio.it
Web: www.gruppoalbabio.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.