N-Amerikaanse importeurs opgelucht: avocado's met Thanksgiving

Mexicaanse avocadotelers hervatten oogst na staking

Avocadotelers in de Mexicaanse regio Michoacán hebben afgelopen woensdag na een staking van twee weken de oogst hervat. De verwachting is dat er vanaf nu weer fruit naar de Verenigde Staten zal worden verladen. Amerikaanse importeurs zijn opgelucht want het zag er naar uit dat Amerikaanse winkels zonder Mexicaanse avocado's zouden zitten met Thanksgiving. Er wordt overigens doorgaans wel gewerkt met voorraden die toereikend zijn voor een periode van zo'n twee weken. 

Volgens het Hass Avocado Board verlaadde Mexico vorig jaar rond deze tijd wekelijks 18 miljoen kilo avocado's naar de Verenigde Staten. Dit betekent dat er door de twee weken durende staking 45 miljoen kilo avocado's minder op de Amerikaanse markt zijn hoewel exacte cijfers hierover ontbreken. Consumenten moeten de komende weken dus rekening houden met een krap aanbod aan Mexicaanse avocado's en een zeer bescheiden aanvoer uit Chili om dit tekort op te vullen. 

Denise Junqueiro van Mission Produce vertelt dat het bedrijf ook wel avocado's uit andere regio's in Midden- en Zuid-Amerika importeert gedurende deze periode van het jaar hoewel het merendeel uit Mexico afkomstig is. "De volumes en kwaliteit zijn daar te vinden, alleen oogstte niemand. Nu de staking beëindigd is, zal er hopelijk eind deze week weer fruit de Verenigde Staten binnenkomen," aldus Junqueiro. "Momenteel is het regenseizoen aan de gang maar de kwaliteit is prima. Een aantal verladers heeft besloten om het rijpingsproces over te slaan om hun voorraden snel aan te kunnen vullen."

"Geen markt"
Aangezien er een staking gaande was en de markt stil lag, heeft de USDA geen prijzen voor de Mexicaanse markt gepubliceerd vanaf het moment dat de staking begon. Het is goed denkbaar dat de prijzen erg hoog zullen zijn zodra de handel officieel hervat wordt maar het is onzeker hoe ze zich zullen ontwikkelen."

"Tot nu toe was er niet echt sprake van een markt," merkt Junqueiro op. "Er werd twee weken lang niets geoogst en importeurs verkochten de volumes die voor de staking werden verladen. De USDA heeft de afgelopen twee weken geen Mexicaanse prijsnoteringen bekend gemaakt."

"De vraag naar avocado's in de aanloop naar Thanksgiving is doorgaans klein maar trekt in december weer aan," voegt ze er aan toe. "Het is echter moeilijk te voorspellen wat er nu na deze staking zal gebeuren." 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven