Brits kabinet stemt in met voorlopig brexitakkoord

Tholen – Na een urenlange vergadering heeft het Britse kabinet zich achter het voorlopige brexitakkoord geschaard dat premier May presenteerde. Ondertussen is ook het bijna 600 pagina’s tellende document op internet te vinden.

Het Verenigd Koninkrijk blijft voorlopig in een douane-unie met de EU totdat er een andere oplossing wordt gevonden. Dat betekent dat voorlopig geen invoerrechten en nieuwe douaneformaliteiten ingevoerd worden. “Bovendien lost dit ook het probleem van Noord-Ierland op aangezien er dan geen douanecontroles nodig zullen zijn op de grens tussen Ierland en Noord-Ierland,” legt Peter Van Elsuwege, hoogleraar EU-recht in Gent, uit in De Telegraaf. Daarnaast is er een transitieperiode van 21 maanden afgesproken na maart 2019.

Is de deal rond? Nee, daarvoor moeten nog verschillende hindernissen genomen worden. Later deze maand staat het voorlopige voorstel op de agenda van de EU en moeten de lidstaten over het voorstel stemmen. In december wordt het akkoord voorgelegd aan het Britse parlement. Een aantal Britse parlementariërs is uiterst sceptisch over de deal. De BBC maakte een schema waarin de verschillende stappen (en de punten waar het nog mis kan lopen) te zien zijn.

Gisteravond bleef het rustig, maar vanmorgen stapten kort na elkaar drie ministers op. Ook de beurzen reageren op het akkoord en de vertrekkende ministers. Volg de liveblog van de BBC voor het laatste nieuws.

Lees hier een toelichting van de EU op het akkoord.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.