FEDEX waarschuwt voor crisis

Marokkaanse tomaten onder minimumprijs geïmporteerd

Sinds 1 november worden er tomaten uit Marokko geïmporteerd voor prijzen die onder de vastgestelde minimumprijs liggen. Dat zorgt voor een ernstige crisis op de markt, meldt de Spaanse tuinbouworganisatie FEPEX. De minimumprijs van importtomaten uit Marokko is in het Association Agreement vastgesteld op €46.10 per 100 kilo. De Europese Commissie berekende aan de hand van representatieve marktprijzen het gewogen prijsgemiddelde van eersteklas tomaten. Uit die cijfers blijkt dat de prijs sinds 6 november onder de €42.40 per 100 kilo ligt met een uitschieter van €36 per 100 kilo. 

Volgens de handelsafspraken tussen Marokko en de Europese Unie moet er dan een extra importheffing van €29,80 per 100 kilo worden betaald. Maar volgens FEPEX is die heffing niet betaald en gaat die ook niet betaald worden. Dat concludeert de Spaanse tuinbouwkoepel uit het hoge importniveau van de afgelopen dagen: als de extra heffing wel betaald zou worden, is het niet meer rendabel om tomaten uit Marokko te importeren.

FEPEX vroeg al eerder aan de Europese Commissie om douanes extra te laten letten op het invoerprijssysteem en de betalingen van douanerechten. Dit omdat het systeem per 1 september aangepast is (uitvoeringsverordening nummer 701/2012) om de douanecontroles efficiënter te kunnen laten verlopen.

Volgens de Spaanse sector is het erg belangrijk de markt te normaliseren omdat de tomatenteelt een van de belangrijkste activiteiten is in regio’s waar de werkeloosheid momenteel al hoger is dan 35 procent. Deze prijzencrisis zou de levensvatbaarheid van de tak ernstig bedreigen.

Bron: FEPEX


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.