Europese aardappelmarkt, week 46

Bintje heeft het moeilijk op de Franse markt

België
Fiwap/PCA marktbericht:

Industrierassen:

Fontane: 25,00 tot 27,00€/q; stabiele markt;

Challenger: 25,00 tot 27,00€/q; stabiele markt;

Innovator: 27,00 tot 28,50 € / q; goede markt.

Bintje:

• "friteskwaliteit": max 15% drijvend 1060g/l rn PSE min 335g/5 kg: 18 tot 25€/q. Aanbod zeer laag, erg weinig transacties;

• "Ontoereikende kwaliteit": meer dan 15% drijvend en/of PSE <345g/5kg: 10 tot 15€/q. (aanbod groter of gelijk aan de vraag). Het aanbod neemt toe (leegmaken loodsen, laatste leveringen...). De vraag is afhankelijk van de mogelijkheden waarover kopers beschikken om partijen te verwerken (zoutbad en wassen). De prijzen blijven afhangen van het totale tarra percentage (drijven) en de transportkosten.

Europese fysieke markten

Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

Bintje pootaardappelen: Nederlandse pootaardappelen, klasse A, voor maart 2019, per 5 ton, los, exclusief btw; goede prijzen door speculatie. Zeer weinig handel.

In Nederland is er bij de productie van pootaardappelen dit seizoen sprake van minder knolvorming... Gevolg? Minder knollen (soms ook grotere knollen, die soms naar  verwerkers gaan als het PES hoog genoeg is). Er is in ieder geval 5% tot 10% minder 'frites'-pootgoed dan in normale jaren. Bij vroegrijpe rassen is de afname nog groter! Dit maakte Jan van Hoogen van Agrico deze week tijdens de 'pootgoeddagen' bekend. De prijzen voor pootaardappelen van de bekendste rassen zullen naar verwachting stijgen... Deze prijstoename zal ten dele gecompenseerd worden door de hogere contractprijzen (bron: Boeren Business).

Maat 28 - 35 mm: 89,00 - 94,00 €/q.

Maat 35 - 45 mm: 58,00 - 63,00 €/q 

Termijnmarkt

EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige rassen voor verwerking, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
Weinig veranderingen op www.potatonl.com (lichte toename in categorie I, kleiner aanbod categorie II). Op de versmarkt prijzen tussen de 27,00 and 33,00€/q (Nicola, Frieslander, Melody). Wat betreft de export geen veranderingen, met prijzen tussen de  29,00 en 32,00€/q (te groot pootgoed 25,00 - 26,50 €/q).

PotatoNL notatie: zie ook www.potatonl.com

Frankrijk

Moeilijke markt voor Bintje, beter voor andere rassen maar weinig dynamisch. Er is sprake van bewaarproblemen voor Bintje en de prijzen lopen sterk uiteen. Sommige verwerkers werken bij voorkeur met Bintje om zoveel mogelijk volume te behouden. Zeer weinig transacties voor andere rassen, waarnaar de vraag wat beter is. Dit heeft  te maken met het einde van het rooiseizoen. De activiteit op de versmarkt is normaal met prijzen die variëren van 25,00€/q voor veelzijdige rassen tot 40,00€/q voor vastkokend. Italië, Portugal en Spanje zijn de grootste afnemers op de exportmarkt, evenals Oost-Europese landen (rode rassen bijvoorbeeld voor 34,00 - 36,00€/q in grote zakken). De export naar Spanje blijft beperkt.

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, HTVA, Noord-Seine, € / qt, min - max (avg) (RNM):

Duitsland
Het rooiseizoen is voorbij. Op de versmarkt (Rijnland) lagen de prijzen voor vastkokend op 9 november op 28 €/q voor de nieuwe oogst 32€/q voor die uit bewaring, 26€/q (dep. velden) en 30 € / q voor kruimige uit bewaring. De prijzen voor directe verkoop (Rijnland) varieerden van 11,00 tot 12,00€/q per zak van 25 kilo (onveranderd). Voor premium kwaliteit werden prijzen tot €30,00/q betaald.

Goede markt voor industrieaardappelen (frites) met onveranderde prijzen. Agria 28,00€/q, Fontane 27,00€/q, en Innovator/Ivory Russet 29,00€/q. De prijzen voor industrieaardappelen blijven stabiel en goed. 

Bij zowel conventionele als biologische aardappelen komen kwaliteitsproblemen voor, in sommige gevallen vanwege een te stugge schil, schurft of een te late of vroege ontkieming. Velen vragen zich af waar zij tegen het einde van de winter aardappelen vandaan moeten halen. De prijzen zouden echter tot het einde van het jaar redelijk stabiel moeten blijven. Het is nog de vraag wat er daarna gebeurt

* Directe verkoop. Er dient 1,00 € / q van deze prijzen te worden afgetrokken voor de sorteerkosten

Groot-Brittannië
Gemiddelde telersprijzen (alle markten) week44: 28,37€/q

(tegenover € 28,73 in week 43). € 28,37/q.

Voor meer informatie: 

FIWAP

www.fiwap.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.