BLE-marktrapport KW 45/18:

Toenemend tomatenaanbod op Duitse markt

Het tomatenassortiment was zeer divers en het aanbod kwam uit verschillende landen van herkomst. De producten kwamen voornamelijk uit Nederland, Spanje en België, ronde tomaten en vleestomaten voornamelijk uit België en Marokko. Italië en Nederland liepen voorop bij de cherrytomaatjes. Lokale, Turkse, Poolse en Franse leveringen completeerden het geheel. De beschikbaarheid groeide en was voldoende om aan de vraag te voldoen. De koersen daalden veelal.

Klik hier voor het volledige marktrapport


In Frankfurt probeerden de handelaren aan het begin van de week de vraag naar Nederlands en Belgisch fruit te verhogen. Daarna grepen de klanten liever weer terug op de gunstige invoer uit Marokko, waarna er vanaf donderdag weer meer duidelijk was over de marktwaardering van de producten. Ook in Berlijn werd de Marokkaanse en Poolse import goed ontvangen, op voorwaarde dat de kwaliteit goed was. In München slaagde men er niet in overal de voorraden op te maken. Alleen in Keulen werden hogere prijzen voor Belgische vleestomaten aangekondigd.

Appelen
In Duitsland domineerden Elstar, Jonagold, Goudreinette en Braeburn. Over het algemeen heerste er een rustige drukte. Er kon zonder enige problemen aan de vraag worden voldaan.

Peren
Net als voorheen domineerden de Italiaanse Santa Maria, Abate Fetel en Williams Christ de markt. Over het algemeen kon er gemakkelijk aan de vraag worden voldaan. Met betrekking tot de marktwaardering konden er geen grote veranderingen worden vastgesteld.

Druiven
Italië wordt gedomineerd door de Italia, Crimson Seedless en Michele Palieri. Over het algemeen werden ze goed ontvangen. Desalniettemin werden de opslagopties beperkt, omdat klanten hun focus verleggen naar andere soorten fruit.

Kleine citrus
Met het herfstweer nam ook de vraag toe en versnelde de distributie. Dit was dringend nodig omdat het aanbod opnieuw enorm was uitgebreid.

Citroenen
Spanje domineerde de markt in Turkije. Argentinië en Griekenland vulden dit aan met minimale voorraden. De marktwaardering is nauwelijks veranderd.

Bananen
De marktsituatie was zeer gemengd. Aan de ene kant steeg de waarderingen voor andere merken, aan de andere kant daalden ze weer doordat ze een verhoogde aanwezigheid hadden op de markt.

Bloemkool
De beschikbaarheid van de overwegend binnenlandse en complementaire Belgische producten past goed bij de opslagmogelijkheden. De voorraden uit België waren nauwgezet, zodat de handelaren hun bestellingen massaal konden verhogen.

Salade
Het seizoen van de lokale ijsbergsla richtte zich duidelijk op de doelgroep: de toelevering nam zienderogen af. Op sommige plaatsen was er in de loop van de week helemaal niets meer te verkrijgen.

Komkommers
De beschikbaarheid was merkbaar beperkt. Vooral de binnenlandse leveringen daalden enorm. Maar ook het Spaanse, Belgische en Nederlandse aanbod is verminderd.

Tomaten
Het assortiment was zeer divers en het aanbod kwam uit verschillende landen van herkomst. De beschikbaarheid nam toe en was voldoende om aan de vraag te voldoen. De koersen daalden veelal.

Paprika's
Er was een wisselende markt en de prijzen ontwikkelden zich heel verschillend. Over het algemeen was de vraag vrij levendig en kon er gemakkelijk aan worden voldaan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.