Vertraging mandarijnenseizoen Huelva veroorzaakte overlap

Vanwege weersomstandigheden had de rijping van Huelva's vroegste mandarijnen dit jaar een vertraging van een maand. Daarom is er nu sprake van een overlap met latere variëteiten, waaronder de Clemenules, het meest vermarkte ras in Spanje.

"Ondanks dat de eerste variëteiten die geoogst werden een hoge handelswaarde hadden, maken we nu een moeilijke marktsituatie door, waarin het fruit zeer langzaam aftrek vindt en niet tegen de juiste prijs".

Dat zei de directeur van de Associatie van Citrustelers in de Provincie Huelva (ACPH), Lorenzo Reyes, gedurende het derde Citrusforum van de provincie Huelva. Dit forum werd voor het derde jaar op rij georganiseerd door de Provinciale Raad en de Nationale Coöperatie voor Biologische Teelt (Ecovalia).

Ondanks deze situatie benadrukte Reyes het belang van de citrusteelt in Huelva, met name die van extra vroege mandarijnen, waarin Huelva voorop loopt in de regio Andalusië. In feite hebben deze mandarijnen de sinaasappelen al overtroffen in termen van volume. Beiden zijn goed voor 45 % van de totale citrusteelt, die naar verwachting dit seizoen een omvang van 590.000 ton zal hebben. Het totale areaal varieert tussen de 18.000 en 19.000 hectare.

Met betrekking tot de huidige situatie en de toekomst van de citrusteelt, een van de belangrijkste thema's tijdens het forum, benoemde Reyes de periode van "onzekerheid" die de sector doormaakt. Deze is met namen te wijten aan de binnenkomst van fruit afkomstig van het zuidelijk halfrond, met name uit Zuid-Afrika.

"Een van de grootste problemen, niet alleen van de huidige citrusteelt, maar van de landbouw in het algemeen, is het gevolg van het leven in een steeds meer geglobaliseerde wereld. Wanneer een willekeurig product opvalt door zijn winstgevendheid, dan neemt de teelt in andere gebieden ter wereld snel toe. Hierdoor kunnen er op een gegeven moment voor rassen die al goed ingeburgerd zijn op de markt toch economische problemen ontstaan als gevolg van overaanbod", zei de directeur van ACPH.

Volgens Reyes is er sprake van een "cyclisch" probleem. Er zijn namelijk "momenten waarop een gewas een behoorlijk interessante winstgevendheid vertoont, totdat de teelt toeneemt en de winstgevendheid weer daalt. Dit maakt dat we continu op de hoogte moeten blijven en nieuwe rassen moeten blijven ontwikkelen". Dat is iets waarin Huelva altijd uitgeblonken heeft. "Huelva heeft de capaciteit om snel te reageren en past goede teelttechnieken toe. Dit, in combinatie met het klimaat van de provincie, maakt het voor telers mogelijk om altijd te werken met de meest rendabele variëteiten".

Enkelen daarvan zijn ongetwijfeld de extra vroege rassen, die in de huidige situatie "overlappen met de teelt van het tweede seizoen van het zuidelijk halfrond. Wanneer er niet geïmporteerd zou worden vanuit dit deel van de wereld, zou het voor Huelva vanuit financieel oogpunt veel interessanter zijn".

 

Bron:  huelvainformacion.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven