Huelva trapt aardbeienseizoen vroeger dan ooit af met extreem vroeg ras

Het aardbeienseizoen in Huelva begint vroeger dan ooit met de introductie van een nieuw ras. Het gaat om de vroegste variëteit in deze teeltregio tot nu toe. Een paar weken geleden is de oogst al begonnen met aardbeien voor de lokale markt en momenteel wordt de aardbei ook geëxporteerd.

"Het is een ras waarvan de oogstdatum gepland kan worden, aangezien hij ongeveer 35 dagen na zijn aanplant fruit begint op te leveren. Hierdoor wordt het gemakkelijker om de oogst af te stemmen met onze klanten", vertelt Manuel Cerpa, directeur van BerryDealer, het afzetbedrijf dat met dit ras werkt. De aardbeien worden geteeld en verpakt door El Pilonar Manolo in Huelva, een partnerbedrijf van BerryDealer waar een nauw samenwerkingsverband mee onderhouden wordt en dat lid is van telersvereniging Fruta de Andalucía. Vanaf eind november zal BerryDealer niet alleen meer een marketeer zijn, maar verder gaan als BerryDealer&Produce.

"Al twee jaar lang testen we deze variëteit in de testvelden van kwekers en de resultaten zijn zeer bevredigend. Momenteel oogsten we al en zijn we bezig met de eerste export naar Ierland. Binnenkort zal dat zich uitbreiden naar markten in België, Frankrijk, Italië en Duitsland".

Volgens de exporteur valt het ras met name op vanwege zijn zoete smaak en zijn aantrekkelijke en uniforme uiterlijk (de aardbeien zijn van een gemiddelde grootte). Bovendien heeft de aardbei een voldoende lange levensduur om geëxporteerd te kunnen worden. "Het minst positieve van deze variëteit is dat hij een lagere totale productiviteit heeft dan andere variëteiten. Dit wordt echter gecompenseerd door zijn vroegrijpheid. De oogst begint in november en houdt aan tot eind maart. Dat geldt voor geen enkel ander ras. Deze aardbeienplant gedraagt zich totaal anders dan wat we gewend zijn met andere in pot geplante rassen. Bij de andere variëteiten stopt de productiviteit namelijk na een maand of anderhalve maand: deze leveren van half januari tot midden of eind februari fruit. Daarna stopt de plant ermee. Met deze variëteit is dat anders, daarom kan de teler er concurrerende prijzen mee bereiken".

De lagere totale opbrengsten worden ook gecompenseerd door het feit dat de aardbeien tussen november en maart geoogst worden op een moment dat de prijzen interessanter zijn. Dat geldt met name voor de periode tussen november en januari. Van februari tot maart is er sprake van een hoger aanbod van aardbeien in Spanje, waardoor er goede promotie-activiteiten nodig zullen zijn. "Vanwege de goede smaak en kwaliteit van deze aardbei zal onze doelstelling zijn om in de maanden waarin het aanbod groter is de aardbei qua prijs te onderscheiden van andere variëteiten. We bieden onze klanten een ras dat meer kwaliteit en smaak biedt dan de rassen die gewoonlijk worden geplant".

Voor dit seizoen beschikt BerryDealer over ongeveer 300.000 planten. Als alles goed gaat zullen ze in toekomstige seizoenen met grotere hoeveelheden inzetten op dit ras. Naast deze nieuwe variëteit zet het bedrijf ook de aardbeienrassen Rociera en Rábida (van het FNM programma) en Fortuna af. Het laatstgenoemde ras staat bekend als het meest productieve aardbeienras in Huelva.

Voor meer informatie:
Pablo González
BerryDealer
T:+ 34 657673064 
pablogonzalez@berrydealer.com 
sales@berrydealer.com
www.berrydealer.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.