Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Onzeker seizoen voor Italiaanse sinaasappelen

"Het nieuwe citrusseizoen, dat net is begonnen, is nogal onstabiel en het is nog niet mogelijk om iets te zeggen over het verloop ervan", zegt Pietro Russo, een ervaren Siciliaanse citrusteler.

"Vanwege vele factoren zoals verschillende ziekten bij planten is de opbrengst over het algemeen erg laag voor Siciliaanse sinaasappelen. Dat geldt vooral voor de Moro vanwege de ongewone en overvloedige regens en de overstroming als gevolg daarvan. Dit zorgde voor grote problemen en de kosten waren dus erg hoog. De prijzen zijn met 30% gestegen, maar dat komt vanwege het lage aanbod."

Er wordt flink gehamsterd en het citrus is allemaal in handen van handelaren die proberen een goed contract te bedingen bij de markten. "Nationale en internationale kopers hebben wel hun twijfels en zijn onzeker vanwege de hoge prijzen."

"De prijzen zijn hoog en dat betekent natuurlijk dat er nadelen aan verbonden zijn. Overdreven hoge prijzen kunnen de import van niet-EU-producten bevoordelen. Voor de citroenen is het daarentegen zo dat er een sterke daling wordt geregistreerd, zowel qua afzet als handel en de markt daalt sterk", zegt Russo.

"Het is zo dat de internationale markt zeer onzeker is maar op dit moment zien we nog geen heil in de mogelijkheid om ook naar China te gaan exporteren, zelfs niet met nieuwe logistieke systemen zoals luchtvervoer".

Er worden nieuwe rassen van rode sinaasappels geplant. "Dit is mooi, maar er gaan enkele jaren voorbij voordat we over aanzienlijke volumes kunnen beschikken. In de toekomstige seizoenen zullen er gepigmenteerder en resistenter sinaasappelrassen zijn.

“Het slechte weer dat het Siciliaanse grondgebied heeft getroffen, met name de vlakte van Catania en het territorium van Lentini waar het grootste deel van de Moro wordt geteeld, is wel uitzonderlijk. Het veroorzaakte schade aan bedrijven en aan de teelt. Dit alles gebeurde vanwege de absurde nalatigheid van de instanties die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de oevers van rivieren en kanalen. De telers moeten alles zelf betalen en dat is niet goed", concludeert Russo.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.