Dimitros Argentos:

“Nieuwe citrusmarkten lastig te vinden”

Tholen – Een groep van tien Griekse telers in de regio Argos besloten vier jaar geleden de afzet in eigen hand te nemen. Voorheen werden de producten afgezet naar handelaren. “Het is het vierde seizoen dat we als Helmi King opereren,” vertelt Dimitros Argentos. “We moesten van de grond af beginnen om alles op te bouwen.” Het bedrijf verhandelt sinaasappelen, mandarijnen, abrikozen, perziken en nectarines.

De groep richt zich vooral op de export, maar levert daarnaast ook aan de binnenlandse markt. “We verhandelen het fruit van onze leden, maar we kopen ook citrus van niet-leden,” vervolgt hij. De telers hebben vaak een klein areaal, zo’n 120.000 vierkante meter, maar gecombineerd levert dit een aardig volume op. Voor dit seizoen verwacht Dimitros 10.000 ton sinaasappelen, vooral Navelina, Navel, Navellate en Valencia en 3.000 ton mandarijnen, vooral clementine en Nova, af te zetten.

 

Dikke maten voor Roemenië

Dat volume wordt verdeeld over Oost-Europese landen, waaronder Polen, Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Tsjechië. “Het is niet makkelijk om nieuwe markten te vinden, maar we groeien elk jaar,” vertelt Dimitros. “We investeren de winst elk jaar in verbeteringen.” Die investeringen worden uit eigen zak betaald. De bank is niet betrokken bij het bedrijf. Waar Helmi King vier jaar geleden 90 vrachtwagens laadde, staat die teller momenteel op 150 tot 250 vrachtwagens.

De verwachtingen zijn goed. “De regen was goed voor de sinaasappelen en de maatvoering valt niet tegen.” De grote maten worden geëxporteerd naar Roemenië. Poolse consumenten geven de voorkeur aan de kleinere maten. “De Poolse markt wordt lastiger,” signaleert Dimitros. Polen zien ook het Spaanse citrus en passen de verwachtingen daar op aan. Voor citrus met schilschade is bijvoorbeeld geen plek meer. Ook vanuit het oosten wordt de concurrentie gevoeld. “Egypte en Turkije oogsten in andere maanden, maar ik hoop dat ze al het citrus naar Rusland exporteren,” zegt Dimitros lachend.

Mentaliteitsverandering nodig

De locatie in Koutsopodi, ten noorden van Argos, is uitgerust met drie koelcellen en een sorteerlijn. In de loods werken per dienst zo’n dertig mensen aan de sorteer- en verpakkingslijn. In de boomgaarden zijn nog eens 90 mensen aan het werk. “We hebben vooral Grieken in dienst, maar er zijn ook enkele Albaniërs.”

“Griekenland heeft veel oude bomen. We hebben een mentaliteitsverandering bij telers nodig om te investeren in nieuwe rassen,” sluit hij af. Hij ziet daarnaast een rol voor de regering om een instituut op te richten dat de centrale promotie van het citrus oppakt.

 

Meer informatie:

Helmi King
Dimitrios Argentos
Helmikingfruit.gr@gmail.com
info@helmikingfruit.gr
http://helmikingfruit.gr/ 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.