Regeling steeds minder populair, Nederlandse aanvragen dalen

Royal ZON ziet af van Europese subsidie vanwege strenge regels en weinig opbrengst

Tholen – De aanvragen voor Europese GMO-subsidie worden in januari 2019 pas definitief beoordeeld, maar langzamerhand is het de vraag hoeveel aanvragen er daadwerkelijk beoordeeld moeten worden. Steeds meer telersverenigingen zetten namelijk hun twijfels bij de strengere regels die niet zouden opwegen tegen de gemaakte kosten. Royal ZON zal om die reden geen Europese subsidies meer aanvragen, zo liet Michiel van Ginkel tegen regionale omroep L1 weten. “We stoppen ermee omdat de regeling te ingewikkeld is. Hij sluit niet meer aan bij ons bedrijf en onze telers.”

Afgelopen jaar ontving ZON nog zo’n vijf miljoen euro aan Europese subsidie. Die subsidies werden onder meer ingezet om met behulp van betere belichting en sorteermachines de productie te verhogen. In samenspraak met de telers, die steeds minder gebruik maken van de subsidie, is nu besloten te stoppen. Mogelijk dat de schaalvergroting in de sector, die maakt dat telers zelf steeds kapitaalkrachtiger worden, hieraan bijdraagt.

Onaantrekkelijk en risicovol
Op 20 januari maakt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de definitieve aanvragen bekend. In totaal zou er voor 21 miljoen euro aan subsidie zijn aangevraagd, een flink lager bedrag dan voorheen. Telersverenigingen, waaronder ook The Greenery en Van Nature, lieten eerder ook al weten de huidige regeling onaantrekkelijk en risicovol te vinden. Door de strengere regels zou bijvoorbeeld het risico bestaan dat gebruikte subsidie later terugbetaald zou moeten worden wanneer het gebruik van het geld naderhand getoetst wordt.

Royal ZON was gisterochtend niet bereikbaar voor verder commentaar.

Lees hier en hier eerdere artikelen waarin de problematiek rondom Europese subsidie al werd aangestipt.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.